Probajte ove trikove: Kako da bez problema ogulite kuvana jaja

Svaki kuvar ima svoje vrijeme za idealno kuvana jaja na meko ili tvrdo.

Ali rijetko ko ima recept kako s njih uspješno i bez puno muke skinuti ljusku, a da pri tom ne napravi rupe na kuhanom bjelanjku.

Naime, obično nam guljenje oduzme vremena više nego samo kuvanje.

Zato vam donosimo nekoliko trikova kako za doručak servirati idealno oblikovana kuhana jaja, bez “amaterskih” rupica na bjelanjku i komadića ljuskice koje se nisu uspjele odlijepiti.

Odaberite jaja iz uzgoja

Domaća jaja imaju tvrđu ljusku pa se za kuhana jaja preporučaju ona iz uzgoja.

Ne trebaju biti super svježa, bolje je da su stara nekoliko dana. Iako se smatra da jaja koja se kuvaju trebaju biti sobne temperature, kako im za vrijeme kuvanja ne bi puknula kora, kulinarski stručnjaci tvrde da se mogu upotrijebiti i ravno iz frižidera.

Kuvanje u kipućoj vodi

Jaja treba nježno pomoću kašike s rupama spustiti u već uzavrelu vodu te malo smanjiti temperaturu kako ne bi lupala u rubove lončića.

Tajmer

Svakako upotrijebite tajmer kako jaja ne biste prekuvali – mjerenje kreće kada ste jaja spustili u vrelu vodu. Sedam minuta treba vam za meko kuvana jaja s žumanjkom i tvrdim bjelanjkom, a 10 za tvrdo kuvana.

Ledena voda

Nakon što su se jaja skuvala po vašoj želji i oglasio se kuhinjski tajmer, odmah ih treba prebaciti u ledenu vodu kako bi se zaustavila termička obrada. Najbolje je pripremiti zdjelu s hladnom vodom i ledom te u nju staviti kuvana jaja.

Nakon tri do četiri minuta spremna su za guljenje. Najbolje ih je razbiti na vrhu gdje se obično stvori zračni čep i guliti ih pod mlazom mlake vode kako bi ljuska lakše skliznula, piše “Gloria”.

Ostavite komentar: