Praznicu su pred vratima… Evo kako da spriječite mačku da vam ne rasčupa jelku

14.12.2023. | 14:04

Svaki pokušaj potpune zaštite jelke od napada mačjih šapa u startu je osuđen na propast.

Izazov zelenog, makar i plastičnog, drveta je suviše veliki, a kada se na njega nakače još svjetlucave kuglice, trakice i lampice, jelka postaje zabavni park kom je veoma teško odoljeti.

Evo šta može da vam pomogne da bar malo stavite to ludilo pod kontrolu:

1. Kad kupujete jelku, birajte vještačku. Prvo, šteta je da kupujete prirodnu jelku, naročito sečenu, i učestvujete u uništavanju prirode, drugo, prirodne iglice mogu da naškode mački ako ih pojede.

2. Mala jelka je bolji izbor. Ako je mačka obori, i jelka padne na nju, manja je vjerovatnoća da je ozbiljno povrijedi.

3. Nemojte jelku ukrašavati čim je donesete (ili izvadite) ako koristite plastičnu. Postavite je tamo gdje ste planirali (dalje od komoda, fotelja i stolica, sa kojih mačka može lakše da skoči na jelku) i ostavite je tako bez ukrasa dva, tri dana. Dajte mački malo vremena da istraži jelku, i ostaje vam tanušna nada da će izgubiti interesovanje.

4. Jelka mora da bude jako stabilnu. Velike su šanse da će mačka skočiti na jelku, ili pokušati da se popne, ili da dohvati nešto sa visine… i ako jelka nema dobro postolje, prevrnuće je čas posla. Ako možete da zavežete jelku, pri vrhu, za nešto (cevi radijatora ili neki stabilan komad nameštaja), tim bolje.

5. Sad, najvažnije, mačke uglavnom mrze aluminijumsku foliju i mirise citrusa. Nije loša ideja da oko jelke stavite na pod foliju, ako imate sreće, maci će biti gadno da hoda po tome, a okolo poređajte koru pomorandži ili limuna, ili kuglice vate koje ste natopili etarskim uljem eukaliptusa ili citrusa.

6. Kad ukrašavate jelku, bolje je da se držite gornjeg dijela, i da idete “u dubinu”, umjesto da kugle kačite na krajeve grančica, tako da dodatno mame mačku.

7. Svjetleće lampice bolje nemojte da korisitite, da ne biste rizikovali da maca pregrize kablove. Ili, ako baš ne možete bez njih, nemojte ih ostavljati uključene ako niste u prostoriji da možete da nadzirete mačku.

8. Trake za ukrašavanje jelke izbjegavajte, mačke ponekad ne mogu da im odole, žvaću ih, a ako progutaju komade, možete završiti jureći dežurnog veterinara, umjesto da uživate u praznicima.

I nemojte da se nervirate mnogo, šta god da se desi. Volite tu mačku, i kad ste je uzimali, znali ste da će namještaj ponegde biti iscjepan kandžicama, da će možda biti haos u vrijeme praznika… Ali znate i sami da to nije ništa, u odnosu na osjećaj kad tonete u san, uz tu malu bezobraznicu koja prede kao da je progutala traktor.

Najpametnije što možete da uradite je da se pobrinete da jelka i novogodišnja dekoracija ne predstavlja opasnost za mačku, i da se ne ljutite, ako maca odluči da želi ukrase da “rasporedi” drugačije, prenosi Informer.