Poznato po svojim brojnim svojstvima: Ovo su blagodeti ulja ruže

Ulje ruže od davnina je poznato po svojim brojnim svojstvima, naročito među ljepšim polom. Skoro da nema žene koja nije upoznata sa blagotvornim dejstvom ovog ulja na kosu i kožu. Međutim, ružino ulje ima i manje poznate, važne vrijednosti.

U studiji iz 2015. godine, grupa operisane djece udisala je ili bademovo ili ružino ulje. Pacijenti u grupi koji su udisali ružino ulje prijavili su znatno smanjenje nivoa bola. Istraživači smatraju da je ružino ulje možda stimulisalo mozak da oslobađa endorfin, koji se često naziva hormonom “dobrog osjećaja”.

Na osnovu rezultata ove studije, istraživači ukazuju da bi aromaterapija sa ružinim uljem mogla biti efikasan način za ublažavanje bolova kod pacijenata koji su imali operaciju.

U jednoj ranijoj studiji, iz 2013. godine, grupa žena sa izraženim menstrualnim bolom išla je redovno na abdominalne masaže kako bi se ublažila ta nelagodnost, piše RTS.

Jedna grupa je masirana nekim uobičajenim uljem (bademovim uljem), dok je druga bila masirana mješavinom bademovog i ružinog ulja.

Žene, kod kojih je tokom masaže korišćeno ružino ulje, prijavile su da imaju manje grčeve nakon masaže u odnosu na žene masirane bademovim uljem.

U jednom istraživanju naučnici su stavljali ružino ulje na kožu svakog učesnika, a zatim izmjerili njegove efekte na najčešće simptome anksioznosti. Krvni pritisak, broj otkucaja srca, disanje, nivo kortizola i nivo kiseonika u krvi su se smanjili. Ispitanici su takođe izjavili da se osjećaju mnogo opuštenije nakon tretmana uljem.

Druga studija, u kojoj je učestvovalo više od 100 žena koje su se nedavno porodile, otkrila je da ružino ulje smanjuje nivo anksioznosti tokom porođaja.

Kada je riječ o infekcijama, istraživači su otkrili da eterično ulje destilovano iz ruža može biti efikasno protiv širokog spektra mikroba koji izazivaju infekcije.

Ovo uključuje i ešerihiju koli, kao i neke sojeve bakterija koje mogu izazvati stafilokok i streptokok.

Pored toga, studija je otkrila da je ružino ulje efikasno protiv kandide, koja može izazvati gljivične infekcije u ustima, crijevima i vagini.

Kvalitetno ružino ulje je obično prilično skupo i ima veoma jako dejstvo. Zato je važno znati da ga treba razblažiti bez obzira na to da li planirate da ga udišete prilikom aromaterapije ili ga koristite na koži.

Da biste napravili kupku od ružinog ulja i osjetili sve navedene pozitivne efekte, dodajte 10 kapi eteričnog ulja ruže u neko osnovno, noseće ulje poput bademovog, a potom sipajte u kadu sa toplom vodom.

Da biste smanjili anksioznost, stres ili depresiju, možete ili udahnuti ružino ulje pomoću difuzora ili ga lagano utapkati na grudi, vrat i zglobove. Obavezno ga prvo pomiješajte sa osnovnim uljem kao što je kokosovo, bademovo ili ulje jojobe prije nego što dodirne kožu.

Takođe, možete imati koristi od masaže ružinim uljem, u kojoj se eterično ulje ruže dodaje osnovnom ulju za masažu.

Napomena: prije upotrebe bilo kog alternativnog ili komplementarnog liječenja, razgovarajte sa svojim ljekarom o vašem trenutnom zdravstvenom stanju, mogućim interakcijama sa lijekovima ili neželjenim efektima.

Ostavite komentar: