Poza u kojoj spavamo utiče na zdravlje – jedna je najbolja

Iako bolove u leđima često povezujemo sa svakodnevnim sjedenjem, postoji jedan faktor koji se zanemaruje, a to je — poza u kojoj spavamo.

Određeni položaji spavanja, naime, mogu da utiču na disanje, opterete leđa, vrat ili ramena. Stručnjak za spavanje i kiropraktičar doktor Entoni Vučković objasnio je za „San“ kako poza u kojoj spavamo utiče na naše zdravlje.
Spavanje na stomaku

„Kada spavate na stomaku, sav pritisak je u donjem dijelu leđa. Ljudi inače vole da podignu jednu nogu i spavaju sa podignutim rukama. To će uzrokovati rotaciju u donjim pršljenovima kičme, kao i u lumbalnom dijelu“, upozorio je on.

Kako je dodao, spavanje u tom položaju može da dovede do krivljenja kičme.

Ne samo što je vrat uvijek okrenut i kičma iskrivljena, već i zglobovi koljena mogu da budu pod pritiskom, jer su usmjereni prema dušeku.

Kako savjetuje, možete pokušati da ublažite pritisak na donji dio leđa stavljanjem jastuka ispod stomaka.

Spavanje na boku

Oni koji spavaju na boku možda imaju problema sa ukočenošću i bolovima u ramenu. Vučković ističe da nikada ne bi trebalo da se oslanjamo na bočnu stranu ramena, jer se tako vrši pritisak na mrežu živaca u ramenu koji se spajaju s rukom i šakama što bi moglo da izazove utrnulost.

Rekao je da bi nos, brada i prsna kost trebalo da budu u istoj ravni kada se spava na boku, jer to drži kičmu u neutralnom položaju. Pomaže i jastuk između koljena, jer održava bokove i kičmu usklađene i ublažava pritisak na zglobove.

Onima koji vole da spavaju u sklupčanom položaju preporučuje da pokušaju više da isprave noge.

Spavanje na leđima

Ako spavate na leđima, biće vam drago da znate da se to smatra optimalnim položajem, jer je težina ravnomjerno raspoređena. Međutim, još uvijek postoje neka područja koja bi mogli da poboljšate.
Vučković savjetuje da se ispod koljena stavi jastuk kako bi se ublažio pritisak na donji dio leđa. On je naveo i da ruke nikada ne bi trebalo da budu iznad glave, već na stomaku ili uz bok.

 

 

Ostavite komentar: