Povišeni leukociti u urinu: Od bezazlenih oscilacija do znakova za uzbunu

Povišeni leukociti u urinu mogu da ukažu na bezazlene dnevne oscilacije leukocita, ali da budu i znak urinarne infekcije, upale bubrega, prisustva kamena u bubregu. Niže vrijednosti leukocita u urinu opažaju se kod zdravih osoba u stanju mirovanja, a povišene tokom jake fizičke aktivnosti. U slučaju da se više vrijednosti leukocita bilježe i u stanju mirovanja, stručnjaci pretpostavljaju da negdje u organizmu postoji žarište. Pored lijekova stanje se može popraviti i dovoljnim kolilčinama tečnosti kako bi se isprali mokraćni putevi i redovnim pražnjenjem bešike, prenosi portal “eklinika”.
Urinarne infekcije

Leukociti u urinu su najčešće posljedica neke urinarne infekcije. Visok nivo ukazuje da imuni sistem pokušava da se bori protiv gljivične, bakterijske ili parazitske infekcije. U slučaju infekcije u urinu se zapaža prisustvo epitelnih ćelija i mikroorganizama koji su i odgovorni za infekciju.

Ukoliko se posumnja na ovaj problem radi se test urinokulture, kojim se izoluje i otkriva mikroorganizam koji izaziva infekciju. U slučaju da se potvrdi bakterijska infekcija, a pacijent se žali na simptome, kao što su bol i peckanje pri mokrenju, ljekar može da propiše antibiotike. Ukoliko se dijagnostikuje gljivična infekcija, ljekar će propisati antifungalne lijekove. Povišene vrijednosti leukocita u urinu često su posljedica bakterije Escherichia coli.

Povišeni leukociti u urinu i disfunkcija bubrega

Upala bubrega (nefritis) i prisustvo kamena u bubregu može izazvati povišene nivoe leukocita u urinu. Problemi sa bubrezima mogu dovesti do prisustva pjeska u mokraći ili crvenih krvnih zrnaca. Nefritis i kamen u bubregu praćeni su karakterističnim simptomima kao što su bol u leđima, otežano mokrenje i izlučivanje manjih količina urina.

U ovakvim situacijama bitno je što prije obratiti se urologu. Putem ultrazvuka i testiranjem urina ljekar će nastoji da utvrdi razlog za povećane vrijednosti leukocita.

Sistemski eritematozni lupus

Sistemski eritematozni lupus je autoimuna bolest, stanje u kojem imune ćelije greškom napadaju sopstveno tijelo, izazivajući upalu zglobova, kože, očiju i bubrega. Kod osoba koje boljuju od sistemskog eritematoznog lupusa često se zapažaju povišene vrijednosti leukocita u urinu.

Ljekar propisuje lijekove na osnovu jačine simptoma bolesti. Uglavnom se primjenjuju antiinflamatorni lijekovi, kortikosteroidi ili imunosupresivni medikamenti. Kontrolisanjem osnovih simptoma lupusa, moguće je regulisati nivo leukocita u urinu.

Upotreba lijekova i povišeni leukociti u urinu

Neke vrste lijekova, kao što su antibiotici, aspirin, kortikosteroidi i diuretici, mogu izazvati povišen nivo leukocita u urinu. U slučaju da koristite neke od ovih lekova bitno je samo da se posavjetujete sa stručnjakom,

Odlaganje mokrenja

Odlaganje mokrenja može pospješiti razvoj mikroorganizama, dovesti do urinarne infekcije i viših vrijednosti leukocita u mokraći. Zadržavanje urina tokom vremena dovodi i do slabljenja mokraćne bešike. Ukoliko se registruje ovo stanje nećemo biti u mogućnosti da do kraja ispraznimo bešiku, što sve ponovo dovodi do nakupljanja urina u bešici i razvoja mikroorganizama.

Preporuka je da se u ovakvim situacijama ne odlaže nagon za mokrenjem. Stručnjaci dodaju i da je jedan od najboljih načina da se zaustavi razvoj infekcija unos dovoljnih količina tečnosti – najmanje dva litra vode dnevno.

Karcinom i povišeni leukociti u urinu

Rak bešike, prostate ili bubrega može oslabiti imuni sistem i usloviti više vrijednosti leukocita u urinu. Nekada se povišeni leukociti u urinu javljaju i kao nuspojava liječenja raka.

Koje su uobičajene vrijednosti leukocita u urinu

U slučaju karcinoma ljekar će redovno provjeravati nivo leukocita u urinu i na taj način pratiti tok bolesti i odgovor organizma na liječenje. Nivo leukocita u urinu utvrđuju se makro i mikroskopskom analizom, koja utvrđuje prisustvo epitelnih ćelija, sluzokože, bakterija, gljivica, parazita, leukocita i crvenih krvnih zrnca.

U normalnoj analizi urina uobičajeno je 0 do 5 leukocita po polju. Kod žena mogu biti veće količine u zavisnosti od menstrualnog ciklusa. Kada se utvrdi više od 5 leukocita po polju, uzorak se identifikuje kao piurija – čime se opisuje visok nivo leukocita u urinu.

Ostavite komentar: