Počinje sa noćnim znojenjem: Ovo su prvi simptomi opakih bolesti, obratite pažnju na promjene

Stručnjaci sa portala “Healthline” upozoravaju da jedan od prvih simptoma opakih bolesti može biti prekomjerno noćno znojenje.

Ovdje ubrajaju bolesti kao što je:

  • leukemija
  • rak kostiju
  • rak jetre
  • razni tumori

Stručnjaci još uvijek ne mogu dati precizan odgovor zašto dolazi do prekomjernog noćnog znojenja, ali neki od razloga može biti i to što se telo bori protiv bolesti, ali i zbog hormonskih promjena.

Neobjašnjivi bol

Bol koji se često ponavlja, jak je i intenzivan može biti jedan od pokazatelja. Ukoliko se bolovi ponavljaju i ne možete ih povezati sa nekim zdravstvenim problemom koji imate, obavezno posjetite ljekara.

Neobjašnjivi gubitak težine

Prema riječima stručnjaka, normalno je da izgubite na težini, ali ukoliko se to dogodi naglo i izgubite veći broj kilograma, obavezno obavijestite ljekara. Ovo prema riječima stručnjaka može biti jedan od simptoma raka jednjaka, pluća ili pankreasa.

Neobične kvržice

Bilo kakve promjene na površini kože u vidu kvržica, nabreklina u predjelu pazuha, vrata ili prepona alarm su da se obratite ljekaru i odete na pregled.

Umor

Normalno je da povremeno osjećate umor ukoliko niste dovoljno spavali danima i ako se ne hranite zdravo i na vrijeme. Međutim, učestali umor ili umor za koji ne možete da pronađete konkretan uzrok, često je simptom opake bolesti. Ovaj simpotom javalja se kod leukemije.

Promjene na koži

Ovdje se misli na sporo zarastanje rana, pojava bradavica ili mladeža koji krvare i rastu, modrice za koje ne postoji konkretan uzork jer nije došlo do povrede.

Otežano gutanje

Ukoliko nemate upalu grla i ovo stanje traje predugo i ne možete da gutate normalno, ovo može biti simptom raka jednjaka.

Otežano varenje

Nagli gubitak apetita, nadimanje i teško varenje, usporen metabolizam mogu biti simptom bolesti.

Hrapav glas

Konstantno kašljanje, promjena boje glasa, nedostatak daha. Ukoliko ovo stanje potraje duže od tri nedjelje, obratite se ljekaru.

Neobjašnjivo krvarenje

Krv koju pronađete u urinu ili stolici, dakle bilo kakve promjene, morate odmah provjeriti odlaskom kod ljekara. Ovdje se ubraja i neobjašnjivo krvarenje između menstruacija.

Čir u ustima

Ovo je sasvim normalna pojava kada padne imunitet ili ste umorni, ali bi trebala da prođe nakon nedjelju ili dvije. Ukoliko se to ne dešava i postane još upornije i bele je boje, obavezno idite na pregled.

Kvržice na dojkama

Bilo kakve promjene na dojkama, nepravilnosti, kvržice, neravnine, krvarenje ili svrab u predjelu bradavica, znak su da odmah morate reagovati.

Ostavite komentar: