Ovo niste znali: Zašto treba isprati zube odmah poslije kupanja u bazenu

Kada dođe ljeto, najviše se fokusiramo na zaštitu kože i kose od sunca, dok često zaboravimo na zube. I oralna higijena je ljeti jako važna – ovo je nekoliko savjeta za njeno odžavanje, kako vam problemi sa zubima ne bi uništili uživanje u najljepšem godišnjem dobu.

Doktor dentalne medicine Tomislav Lauc naveo je pet zlatnih savjeta za zaštitu zuba tokom ljetnjeg perioda.

Ovo su njegove glavne preporuke, koje prenosi “Ordinacija“:

Kontrola i čišćenje kamenca prije odmora

Niko ne želi da ga za vrijeme putovanja snađe zubobolja. Ako tome dodamo činjenicu da je često vrlo teško doći do stomatologa van mjesta gdje stanujemo, problem postaje još veći. Ali, možemo da spriječimo ovu situaciju tako što ćemo prije odmora otići na preventivni pregled, i spasiti se bola koji nas može zadesiti.

Obavezno pranje zuba nakon bazena

Ako volite da idete na bazene, važno je da zapamtite da isperete zube nakon kupanja u hlorisanoj vodi. Neki bazeni imaju jako visok nivo hlora koja može da oslabi vaše zube. Redovno perite zube i koristite vodice za ispiranje.

Pijte dovoljno vode

Naša pljuvačka ima važnu ulogu u čišćenju zuba i jezika. Ljeti smo često dehidrirani, a to smanjuje lučenje pljuvačke. Samim tim se hrana i plak lakše zadržavaju na zubima. Zadržavanje plaka može ubrzati nastanak karijesa i gingivitisa, a može da uzrokuje i pojavu neprijatnog zadaha. Trebalo bi da popijete barem dva litra vode na dan, a ukoliko boravite na suncu ili pijete kafu ili alkohol, povećajte unos vode.

Nabavite štitnik za zube

Sportovi na otvorenom su česta ljetnja aktivnost – važno je da prilikom toga zube, obraze, desni i usne zaštitite štitnikom za zube. Ukoliko planirate vrlo aktivan odmor, razmislite o nabavci štitnika kako biste spriječili da trenutak nepažnje uzrokuje ozbiljne povrede. Profesionalni štitnici prave se kod stomatologa, međutim postoji niz opcija koje se mogu nabaviti i u prodavnicama sportske opreme.

Ne otvarajte stvari zubima

Povrede zuba prilikom otvaranja boca vrlo su česte. Osim otvaranja boca, zubi se često okrnje na koštice voća pa treba biti oprezan kada jedemo breskve ili nektarine. Stomatolog upozorava da izbjegavamo grickanje leda iz istog razloga.

Ostavite komentar: