Otjerajte loše misli, budite bolje raspoloženi: Ovo su najbolji prirodni antidepresivi

Potražite prirodna rješenje protiv depresije.

Kantarion (gospina trava) – Najbolji prirodni antidepresiv jeste upravo kantarion, dokazano od strane stručnjaka. Testiran je mnogo puta, i dokazano je da je najefikasniji kod svih vrsta depresije, a naročito kod one blažeg oblika.

Kantarion se koristi i za izradu brojnih lijekova, međutim, umjesto da koristite lijek preporučujemo da kantarion koristite u kombinaciji sa još nekim biljkama, za najbolji učinak. On podstiče seratonin i noradrenalin, koji su prirodni antidepresivi u našem tijelu, na način da ne izaziva nikakve neželjene reakcije. Podiže raspoloženje i koncentraciju, i tako pozitivno djeluje na naš nervni sistem. Možete ga piti u vidu čaja ili koristiti ulje kantariona, a najbolja je kombinacija oba za brži i bolji efekat.

Ginko biloba – Na istin način kao i kantarion, ginko biloba utiče pozitivno na nervni sistem. Osobe koje su imale problem sa protokom krvi u mozgu, nakon redovne upotrebe ove biljke su imale sjajne rezultate. Tako je ginko biloba najbolja biljka za liječenje depresije koja je nastala usljed starenja moždanih ćelija. Takođe je mogu koristiti i mlađje osobe, jer generalno pozitivno utiče na nervni sistem i podstiče bolje raspoloženje.

Žuti jasmin – Sam miris jasmina ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem. Pospješuje dobar san i generalno dobro raspoloženje, zatim osjećaj sreće i mira. On je jedan od najjačih prirodnih antidepresiva. Možete ga koristiti u vidu ulja ili možete staviti osušenu biljku u sobi i povremeno je mirisati. Ukoliko imate svježu, to je najbolji način da za kratko vrijeme podignete raspoloženje.

Lavanda – Još jedan prirodni antidepresiv jeste lavanda, koja djeluje na nervni sistem tako što oslobađa od osjećaja tuge i svih stanja depresije. Podstiče normalan san i dobro raspoloženje, a preporučujemo da koristite ulje lavande. Osim toga, njen miris takođe ima pozitivan učinak, a možete praviti i čaj od sušene lavande.

Integralne žitarice – U gotovo svim integralnim žitaricama nalazi se triptofan, odnosno aminokiselina koja podiže nivo melatonina i seratonina u organizmu.

Borovnice – Ovo slasno voće, osim što je ukusno, pomaže nam kod depresije tako što podiže raspoloženje i podstiče osjećaj sreće i zadovoljstva. Pune su antioksidansa koji čiste i štite naš organizam od štetnih uticaja. Čuvaju nervni sistem i pomažu oporavak nervnih ćelija.

Crna čokolada – Poželjno je da jedete svakodnevno, naravno u manjim količinama. Umjesto obične čokolade kupite crnu, pa svaki dan pojedite po 2-3 kockice. To će vam poboljšati zdravlje, a naročito blagotvorno djeluje na nervni sistem, jer podiže koncentraciju i raspoloženje.

Omega-3 masne kiseline – Orasi, bademi, indijski orah, zatim tuna, losos, girice, ili riba po vašem izboru, bogat su izvor masnih kiselina, koje imaju izuzetno pozitivan učinak na naš nervni sistem. Redovna upotreba namirnica koje su bogate omega 3 masnim kiselinama pomoći će vam da očuvate vaš nervni sistem. Veoma brzo rješavaju osjećaj depresije, a ukoliko ih redovno konzumirate, šanse za pojavu depresije su veoma niske.

Ostavite komentar: