Oprezno sa sodom bikarbonom! Koristimo je kao univerzalni lijek, ali ona može da pogorša probleme u organizmu

Soda bikarbona, iako se često koristi kao prva pomoć i lijek za bolove u želucu, može da bude uzrok komplikacija u sistemu za varenje, kažu gastroenterolozi. Gorušicu i gastroezofagealnu refluksnu bolest ne treba liječiti na ovaj način, jer nakon trenutnog smanjenja bola, najčešće dolazi do pogoršanja stanja.

Soda bikarbona često se koristi za liječenje gorušice, od koje pati svaka treća osoba. Prema riječima ljekara, to je samo posljedica gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) koja nastaje vraćanjem želudačne kiseline u jednjak.

– Kada dođe do toga, natrijum bikarbonat brzo neutrališe želudačnu kiselinu i privremeno ublažava simptome – kaže za “Novosti” dr Srđan Marković, gastroenterolog Kliničko-bolničkog centra “Zvjezdara”. – Ipak, nagli pad kiselosti u želucu može da uzrokuje da se simptomi kasnije vrate u gorem obliku. To znači da soda bikarbona dovodi do trenutnog olakšanja, ali ima kratkotrajan efekat i nije dobro koristiti je u dužem periodu. Zbog toga se, pored savremenih lijekova, ne savjetuje upotreba sode bikarbone. Treba je izbjegavati kada je to moguće.

Za tegobe koje se pogrešno liječe sodom, ljekari opšte prakse propisuju jednomjesečnu terapiju, koja najčešće uključuje inhibitor protonske pumpe, uz obaveznu promjenu životnih navika pacijenta.

– Kod nekih pacijenata, uz dobru terapiju i odgovarajući higijensko-dijetetski režim, bolest prolazi – kaže dr Srđan Marković. – U slučaju izostanka pozitivnog odgovora na ovaj jednomjesečni tretman, pacijenta treba uputiti na pregled kod gastroenterologa.

Ukoliko se pacijent ipak odluči za liječenje sodom bikarbonom, važno je da je primjenjuje na odgovarajući način.

– Soda bikarbona se uzima oralno, ne smije se uzimati iz kesica koje se koriste u druge svrhe i postoje u domaćinstvu. Postoje gotovi preparati u vidu šumećih tableta koje se prethodno rastvore u čaši vode, jedna do dvije tablete dnevno, nakon obroka. Ne preporučuje se redovna primjena duže od dvije nedjelje, već primjena po potrebi. Preporučena dnevna doza se ne smije prekoračiti.

Kada se ne primjenjuje pravilno, neželjena dejstva su učestalo mokrenje, glavobolja, gubitak apetita, promjena raspoloženja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje, slabost.

Ukoliko se pojavljuju simptomi kao što su bol u trbuhu, gubitak na tjelesnoj težini, krv u stolici, neophodno je da se pacijnet odmah uputi gastroenterologu.

PREDOZIRANJE

U slučaju predoziranja može doći do metaboličkog poremećaja, pošto je riječ o hemijskom baznom jedinjenju.

– Hipernatrijemija može da dovede do zadržavanja vode, a time i pojave otoka, što može biti važno kod nekih pacijenata sa srčanim problemima, hroničnim popuštanjem bubrega ili teškim oboljenjima jetre – kaže dr Srđan Marković.

 

Izvor:(Novosti.rs)

 Ostavite komentar: