Ogroman potencijal: Konzumacija pistacija dobra je za vaše zdravlje

Kontrola tjelesne težine, bolji holesterol i zdravija crijeva samo su neki od zdravstvenih benefita konzumacije pistacija.

Naime, ovi maleni orašasti plodavi u sebi sakrivaju ogroman potencijal.

Pistacije ne samo da su ukusne već sadrže puno korisnih elementima kojima tijelo teži. Bilo da ih dodajete u jela ili ih jedete kao užinu definitivno zaslužuju biti uključeni u svačiji plan prehrane.

Ovi orašasti plodovi sadrže zdrave elemente poput vlakana, proteina, ugljikohidrata, zdravih masti, kalija, fosfora, vitamina A, vitamina B6, bakra i mangana. Imaju manje kalorija u odnosu na mnoge druge orašaste plodove. Preporučuje se pojesti jednu porciju pistacija dnevno. I ne zaboravite, bolje je ako su neslani.

Smanjuje nivo holesterola u krvi

Pistacije su takođe bogate antioksidansima koji pomažu u zaštiti stanica od slobodnih radikala. Zahvaljujući ovim antioksidantima, ovi su orašasti plodovi dobri za one s visokim holesterolom.

Dobre su za vaše oči

Ostali korisni elementi koji se kriju u pistacijama su lutein i zeaksantin, koji jako dobro utiču na zdravlje vaših očiju. Mogu smanjiti šanse za razvoj problema povezanih s vidom, kao i starosne degeneracije makule i mrene.

Dobre su za vaš probavni sistem

Budući da su pistacije bogate vlaknima, one su dobre i za vaš probavni sistem. Vlakna su potrebna da bi stanice debelog crijeva ostale zdrave i kako bi se spriječili probavni poremećaji poput zatvora. Osim toga i istraživanja su pokazala konzumiranje pistacija može poboljšati sastav mikroflore crijeva.

Moći ćete održavati zdravu težinu

Orašasti plodovi su sjajni proizvodi za mršavljenje. Ako ih redovito jedete, stičete više kontrole i pomažu vam u sprečavanju debljanja. Neka istraživanja sugerišu da je ljudima koji su jeli pistacije kao grickalice indeks tjelesne mase smanjen u poređenju s ljudima koji su jeli neke druge grickalice.

Nivo šećera je u ravnoteži

Mala skupina ljudi koja je učestvovala u istraživanju u kojem su bijeli hljeb, bogat ugljikohidratima, kombinirali s pistacijama. Ispostavilo se da su ti orašasti plodovi smanjili povišen šećer u krvi nakon konzumiranja hljeba. Stoga je dobra ideja da ih dodate u svojim obrocima, pogotovo ako ste navikli jesti hranu poput riže, tjestenine i pire krompira, koji takođe sadrže puno ugljikohidrata.

Ostavite komentar: