Obratite pažnju: Ove namirnice su veoma zdrave, ali ne smiju se jesti sirove

Za cjelokupno zdravlje organizma neophodan je redovan unos povrća, ali treba imati na umu da nije svako povrće adekvatno kao sirovo, već zahtijeva termičku obradu.

Dobro je poznato da načini kuvanja mogu iz jedne grupe namirnica eliminisati vitamine i minerale, dok se kod drugih hranjive supstance aktiviraju tek nakon termičke obrade.

Vjeruje se da konzumiranje nekuvanog voća i povrća može da podstakne gubitak kilograma i da pomogne u prevenciji određenih bolesti, ali nije svako sirovo voće i povrće zdravo.

Nutricionista otkriva koje vrste povrća ne bi trebalo jesti sirove, jer u takvom obliku mogu da izazovu gasove, nadutost ili druge probleme.

Namirinice koje nije preporučljivo jesti u sirovom stanju su: patlidžan, crveni pasulj, špinat, crvene mahunarke, divlje pečurke, različite vrste kupusa, rukola.

“Ako ih jedete u sirovom stanju negativno utiču na proizvodnju tiroidnih hormona i povećavaju vjerovatnoću stvaranja oksalatnih kamenaca. Ali ovaj uticaj se može izbejći tako što ćete ih termički obraditi.  Ako želite da dobijete maksimalnu korist od gotovih jela od povrća, ne morate ih dugo dinstati ili peći “, rekla je nutricionistkinja Svetlana Fus.

Ostavite komentar: