Ne valja koristiti izgrebane ili polomljene šerpe: Kada posuđe postaje otrovno?

Znali smo da treba da budemo oprezni kada kupujemo plastiku i da određene oznake znače da je opasna za upotrebu i pakovanje hrane. Ali da i posuđe koje možemo kupiti u prestižnim radnjama može biti otrovno, to je već novost.

Čak tri proizvoda poznatog brenda povučena su zbog hemijskog rizika. Na šta treba da obratimo pažnju kada kupujemo posuđe?

Kad kupujemo posuđe, većini nas je najbitnije kako izgleda.

“Na materijale ne obraćam pažnju kada kupujem posuđe, uglavnom mi bude bitno kakve je boje, da li se slaže sa ostatkom posuđa, kuhinje i slično”, kaže jedna sugrađanka.

“Do sad sam kupovala porcelan, više ne kupujem, ne treba mi, a te su dugotrajne, dugo traju. Inače za šerpe i lonce treba obavezno da je jače dno, da nije tanko jer onda brzo zagori hrana”, dodaje druga.

Nedavno su sa tržišta u Srbiji povučene šoljice, tanjiri i posude poznatog brenda jer se ispostavilo da nisu bezbjedne za upotrebu.

Laboratorijskim ispitivanjem je utvrđeno da sadrže veći procenat olova i kadmijuma nego što je dozvoljeno i da mogu da ugroze zdravlje, navedeno je na sajtu sistema za uzbunjivanje o nebezbjednim proizvodima.

“One mogu da sadrže kako u svojoj strukturi metal, tako mogu da sadrže i boju, dakle, koja ima premaz metalni, a to je danas dosta popularno s obzirom da određene soli metala imaju različite boje pa daju različitu ljepotu posuđu”, objašnjava Dr Aleksandar Stoisavljević, Inovacioni centar Hemijskog fakulteta.

Stakleno posuđe najbezbjednije

Najbezbjednije je koristiti stakleno posuđe ili prirodnu neobojenu keramiku, kažu stručnjaci. Drugi savjet je da se obavezno čitaju deklaracije i da se ne koriste oštećeni proizvodi. Za pripremu i čuvanje hrane preporučuje se emajlirano posuđe.

Primjera radi, emajl je zapravo zaštitni sloj koji prekriva metal i jako je važno – ako se jedna takva šerpa izgrebe da je odmah izbacimo iz upotrebe.

Kada su posude oštećene, izgrebane ili polomljene mogu da se oslobode toksične supstance prilikom pripreme ili čuvanja hrane.

Svako ko posumnja da je kupio proizvod koji nije bezbjedan za upotrebu može da podnese prijavu Ministarstvu trgovine.

“Ministarstvo trgovine obavještava nadležnu zdravstvenu inspekciju koja je u obavezi da preduzme odgovarajuće mjere i isto tako je u obavezi i Vlada Srbije da se preduzmu hitne mjere povlačenja nebezbjednog proizvoda sa tržišta u roku od 20 dana od dana saznanja da se nebezbjedan proizvod pojavio na tržištu”, ukazuje Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

Na stranici NEPRO potrošači mogu da se informišu o tome za koje je proizvode utvđeno da nisu bezbjedni, kao i da popune formular za prijavu opasnih proizvoda.

Koliko se opasnih šolja i tanjira ovog puta našlo na tržištu pokušali smo da saznamo od tržišne inspekcije, ali do objave ove priče nije bilo odgovora.

Ostavite komentar: