Mogu biti od velike koristi: Ovi sedam stvari radite nakon seksa

Ono što radite nakon seksa jednako je važno kao i predigra prije seksa. Neki od nas vole zadrijemati, drugi popušiti cigaretu, treći ležati u tišini, ali neke stvari koje vjerovatno zaboravljamo korisne su za naše fizičko i mentalno zdravlje.

Niti jedna od ovih sedam stvari koje je naveo Huffington post nije komplicovana, a osigurava seksualnu i emocinalnu dobrobit.

Odmah na wc

Vjerovatno ste čuli da nakon seksa treba odmah ići piškiti, a to nije bez razloga.

“Taj korak obično uvijek naglašavam. Mokrenjem se izbacuju bakterije ili toksini koje su seksom eventualno ušle u mokraćni kanal”, objašnjava Sani Rodžers, seksualna edukatorica i ambasadorica Američke organizacije za polno zdravlje.

Osim toga, Rodžers savjetuje da nakon mokrenja operete samo genitalije kako biste spriječili razvijanje infekcija.

Nosite pamučno rublje

Da, čipkaste gaćice su seksi, ali pamuk je pum i ispod njega koža diše.

“Budući da je prirodno vlakno, pamuk je hipoalergenski materijal, dobro upija znoj i neće iritirati osjetljivo genitalno područje”, napominje Rodžers.

Mazite se s partnerom

Postoji razlog zašto šaputanje na jastuku spada pod toliko lijepa iskustva. Svaki put kad se seksate, oslobađate takozvani hormon ljubavi – oksitocin.

“On stvara osjećaj bliskosti, zato je važno razgovarati s partnerom nakon seksa. To je sjajan način povezivanja i stvaranja veće intimnosti”, tvrdi psihoterapeut i seksualni terapeut Šamin Ajan.

Popijte vodu

Čak i ako nemate potrebu za vodom nakon seksa, ipak je popijte kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu, elektrolite i povratili energiju.

“Takođe, voda ispire bakterije iz urinarnog trakta”, kaže Rodžers.

Pojedite nešto

Seks je ipak fizička aktivnost pa je normalno osjećati glad nakon akcije. Ne morate konzumirati ništa teško, dovoljne su čija sjemenke, omlet, zeleni čaj…

Dajte sebi kompliment

Lijepo je čuti kompliment s vremena na vrijeme, a trenutak nakon seksa je pravo vrijeme za to.

“Oksitocin je nakon seksa na jako visokoj razini pa udijelite partneru kompliment i recite što vam se najviše svidjelo ili što volite kod njega”, kaže Karla Ivankovič, savjetnica za parove.

Smijte se

Humor nikada nije na odmet pa čak ni nakon seksa.

“Tada ionako sve izgleda bolje pa će čak i najlošije ispričani vic biti urnebesan. Dajte si vremena za intimnost s partnerom, nemojte samo pobjeći jer će se osjećati kao da su mu sve lađe potonule”, zaključuje Ivankovič.

Ostavite komentar: