Mali trik za roditelje: Postoji način da djeca jedu povrće, a da ne morate da ih tjerate

Mnogi roditelji svakodnevno vode bitku s djecom zbog hrane, naročito kad je u pitanju povrće. Ali to ne mora više da bude tako.

Naučnici su dokazali da ipak ima načina da ga bez problema pojedu, samo važno kako im je ono servirano. Teoriju su testirali na 72 djece u vrtićima i nižim razredima osnovne škole.

Svako od njih je dobilo kutiju s 500 grama oljuštene mrkve, dok su sljedeći dan dobili istu količinu ovog povrća, ali je ovog puta bilo isječeno na kockice. Rečeno im je da za deset minuta pojedu koliko god mogu. Djeca su radije jela mrkvu koja je bila u komadu (pojeli su deset odsto više) nego isjeckanu.

“Klinci će pojesti cijelu mrkvu koju im date u ruku, a od one u komadićima se brže zasite”, savjetuje dr Gije Lijem, vođa istraživača.

Ovaj savjet treba slediti i kada je nezdrava hrana u pitanju, samo treba raditi suprotno. Ako dijete želi nešto slatko, čokoladu iskidajte na više manjih komada i njemu će se činiti da je dobilo mnogo, pa će manje pojesti umjesto da ste mu dali cijeo komad u ruku da jede koliko želi.

Ostavite komentar: