Ljude zanima – struka odgovara: Evo da li se hirurške maske mogu koristiti više puta

Zdravstvene vlasti kažu da se najrasprostranjenije oružje protiv COVID-a – hirurške maske – moraju baciti nakon jednokratne upotrebe, ali zabrinutost za okolinu tjera neke naučnike da preispitaju ovu preporuku.

Kako se korona virus nastavlja širiti, maske su na mnogim mjestima postale obavezne. No, troškovi su postali problem, kao i činjenica da toliko plastičnih maski za jednokratnu upotrebu završava u vodenim putovima i oceanima.

Jedna od alternativa su maske za višekratnu upotrebu, ali mnogi ljudi više vole hirurške maske za jednokratnu upotrebu jer su lakše i pojedinačno jeftinije.

“Medicinske maske su samo za jednokratnu upotrebu”, rekla je Svjetska zdravstvena organizacija i poručuju da “masku odmah bacite, po mogućnosti u zatvorenu kantu.”

No, u kontekstu oskudica tokom prvog talasa pandemije COVID-19, WHO je u izvještajui iz aprila dopustio ponovnu upotrebu dekontaminiranih jednokratnih maski kada postoji “kritični nedostatak OZO (osobne zaštitne opreme) ili nedostatak OZO. ”

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) dopustila je – u izvanrednim okolnostima – pare vodikovog peroksida za dekontaminaciju maski N95 koje nose zdravstveni radnici. Ostale metode za pročišćavanje jednokratnih maski uključuju izlaganje visokim temperaturama ili ultraljubičastom zračenju. Ali ove metode nisu baš prikladne za ljude kod kuće, rekao je francuski mikrobiolog i član Adiosa Corone, Denis Corpet.

Sedmodnevna metoda

Adios Corona – grupa naučnika koja javnosti pruža informacije o COVID-19 – preporučuje “stavljanje maske u papirnatu kovertu s jasno označenim datumom koju nećete dirati sedam dana”.

“Nekoliko naučnih studija pokazuje da su virusi gotovo svi mrtvi na maski nakon sedam dana”, rekao je Corpet. Studija objavljena u časopisu The Lancet otkrila je da je tek 0,1 odsto virusa na vanjskoj površini maske i dalje moguće otkriti nakon sedam dana. Ova metoda, međutim, nije prikladna za zdravstvene radnike izložene visokim virusnim opterećenjima.

Peter Tsai, izumitelj elektrostatički nabijenog filtarskog materijala za N95 maske, slaže se sa sedmodnevnom metodom. Ali predlaže da se korištene maske ostave na otvorenom sedam dana prije ponovne upotrebe, ciklus za koji kaže da se može ponoviti pet do deset puta. Maske za jednokratno korištenje mogu se staviti i u rernu, rekao je Tsai za AFP, idealno na temperaturi između 70 i 75 stepeni – ne previsokoj da se izbjegne izgaranje plastike, ali dovoljno vrućoj da ubije virus. No, prati ih u mašini za veš nije dobra ideja.

“Pranje bez deterdženta možda neće isprati virus”, rekao je Tsai. “A, pranje deterdžentom izbrisaće (elektrostatičke) naboje”, umanjujući njegovu učinkovitost.

Francuska grupa za prava potrošača UFC-Que Choisir oprala je hirurške maske na 60 stepeni, stavila ih u sušilicu i pegala. Nakon 10 takvih ciklusa, maske su i dalje filtrirale najmanje 90 odsto 3-mikronskih čestica.

“Osim blagog filcanja, oprane hirurške maske bile su barem jednako učinkovite kao i najbolje platnene maske,” potvrdili su prošle sedmice iz UFC-Que Choisir.

‘Kao donji veš’

Istraživač Philippe Vroman s francuskog inženjerskog sveučilišta Ensait došao je do istog zaključka. Nakon pet pranja, “praktično ne postoje razlike (filtracije) za čestice od tri mikrona”, rekao je Vroman, na temelju preliminarnih rezultata koji još nisu objavljeni u recenziranom naučnom časopisu.

“I radije bih da zamijenimo maske svaka četiri sata i operemo ih, nego da ih nosimo nekoliko dana zaredom kao što to čine neki ljudi. To je pomalo poput donjeg veša”, rekao je. Ipak, ne slažu se svi naučnici s ovim prijedlogom.

“Pranje maske kod kuće moglo bi uzrokovati sekundarnu kontaminaciju i proširiti virus ako pranje nije pravilno postavljeno”, rekao je Kaiming Ye, voditelj odjeljenja za biomedicinsko inženjerstvo sa Sveučilišta Binghamton u Njujorku. Dok se o tome ne objavi više istraživanja, službeni savjeti zdravstvenih vlasti neće se mijenjati:

“Hirurške maske za jednokratnu upotrebu nakon upotrebe moraju se baciti u kantu”, rekao je francuski zdravstveni organ DGS, ali napomenuo je da je u toku još studija, piše Radio Sarajevo.Ostavite komentar: