Ljekari upozoravaju: Ovo voće nikako ne uzimajte uz antibiotike

Dr Mijomir Pelemi i pedijatar dr Mirjana Mićović objasnili su sve o propisivanju antibiotika djeci i odraslima i najčešćim greškama koje se tu prave!

“Antibiotici nisu lijekovi za snižavanje temperature. Za to postoje drugi lijekovi, a antibiotici su lijekovi isključivo za liječenje bakterijskih infekcija. Da bismo znali da je o tome riječ, bolesnik mora da se pregleda, da se uzmu određene vrste bar minimalnih laboratorijskih analiza”, objašnjava infektolog i specijalista kliničke farmakologije dr Mijomir Pelemiš za RTS.

Saglasna je i doktorka Mićović.

“Elementarna je krvna slika i taj famozni CRP koji se uzima pored leukocita, to je onako za neku brzu orijentaciju ako posumnjamo na bakterijsku infekciju. Međutim, neznanje je među ljudima što misle da antibiotikom mogu da riješe sve probleme”, kaže pedijatar dr Mićović.

Ona je istakla da djeca starosti do tri-četiri godine u 90 odsto slučajeva imaju virusne infekcije, a ne bakterijske.

“Imuni odgovor djeteta je dobar ako dijete reaguje na uslove spoljašnje sredine. To znači da je dobro da dijete dobije temperaturu, jer to pokazuje da ima dobar imuni sistem koji se brani. Naravno da je sada veliki znak pitanja da li se brani od virusa ili bakterija”,navodi.

Na pitanje kako prepoznati da li je riječ o virusnoj ili bakterijskoj infekciji, pedijatar kaže: “Curenje iz nosa, kašljucanje, suvi kašalj, laringitis, malaksalost, bolovi u kostima… to su znaci da je riječ o virusnoj infekciji”.

Dr Pelemiš na kraju je iznio i još jednu važnu informaciju – kada pijete antibiotike, ne bi trebalo da jedete grejpfrut!

“Antibiotici ne zahtjevaju posebnu vrstu ishrane, ali grejpfrut, recimo, ne treba uzimati uz antibiotik zarad bolje resorpcije lijeka. To je voće koje ometa resorpciju, kao i mlijeko, ali treba uzimati jogurt i kiselo mlijeko, to je kao i probiotik”, ističe.

Ostavite komentar: