Korisni savjeti za brži oporavak nakon preležane COVID-19 infekcije

Izbalansirana ishrana esencijalna je za zdravlje organizma, a naročito u stanjima bolesti ili nakon preležane bolesti. Kako bi oporavak tekao brže, nerijetko je potrebno dodati i suplemente u vidu vitamina i minerala neophodnih za stvaranje energije u organizmu.

Najčešći simptomi na koje se pacijenti žale nakon preležanog COVID-19 jesu umor, nedostatak snage, brže zamaranje i slabost u mišićima.

Za sam proces opravka važno je vratiti mišićnu masu i snagu, te osnažiti funkcije organa pogođenih infekcijom.

Ovo se posebno odnosi na oporavak čula mirisa i ukusa, gastrointestinalnog trakta, jačanje imuniteta, čišćenje organizma od štetnih materija, te obnovu koštanog sistema, kože, kose i drugog.

Jak imunitet nije važan samo kako bi umanjio rizik od COVID-19 infekcije, već i ubrzao oporavak nakon preležane bolesti.

Istraživanja pokazuju da se kod više od 80% oboljelih od COVID-19 u određenom trenutku javlja gubitak čula mirisa i/ili ukusa. Olfaktorni trening se smatra jednom od najefikasnijih tehnika za ponovno uspostavljanje čula mirisa kod pacijenata, a podrazumijeva intenzivno mirisanje četiri vrste mirisa (ruže, limuna, bijelog luka i eukaliptusa) u trajanju od 5 minuta, dva puta dnevno, tri mjeseca.

Za zdravlje kose i kože značajni su vitamini B kompleksa, pogotovo biotin i pantotenska kiselina, a od minerala cink.

Oporavak od COVID-19 nije vrijeme za držanje restriktivnih dijeta, već je potrebno omogućiti oporavak organizma u što kraćem periodu. Potrebno je unositi dovoljno kalorija tokom dana kako bi se tjelesna težina vratila na onu prije bolesti.

Ostavite komentar: