Kontrolišu šećer u krvi i čuvaju zdravlje kostiju: Jedna konzerva puna vitamina

20.10.2022. | 23:21

Sardina je gotovo neizbježna u redovnoj ishrani. Mnogima možda nisu omiljene, ali sardine su veoma korisne za normalno funkcionisanje organizma.

1. Obiluju Omega 3-masnim kiselinama

Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svijetu. Sadrže i EPA i DHA, dvije vrste esencijalnih masnih kiselina koje tijelo koristi za smanjenje upale, što rezultuje poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti. Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u liječenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti. Takođe, povoljno djeluju na zdravlje srca, a dokazano je da snižavaju nivo holesterola i triglicerida.

2. Čuva zdravlje kostiju

Zbog velike količine kalcijuma, sardine mogu da vam pomognu da sačuvate zdravlje kostiju.

3. Čuva zdravlje tiroidne žlijezde

Selen i jod su u sinergiji i osnovni su sastav sardine. Selen je neophodan za dobar rad tiroidne žlijezde.

4. Obezbjeđuje tijelu dovoljnu količinu vitamina B12

Nedostatak vitamina B12 može izazvati simptome poput oštećenja nerava, oštećenja mentalne funkcije, poteškoće u snabdijevanju ćelija kiseonikom i hronični umor. Redovnom konzumacijom sardine, nadomjestićete nedostatak ovog vitamina koji je ključan za pravilno funkcionisanje cijelog organizma.

5. Smanjuje apetit

Vrlo hranjiva namirnica koja će vam obezbijediti osjećaj sitosti i do nekoliko sati.

6. Kontroliše nivo šećera u krvi

Sardine su prepune zdravih masti i proteina, koji djeluju na usporavanje apsorpcije šećera u krvi. Kombinovanje hrane sa visokim udjelom proteina i masti, poput sardina, sa ugljenim hidratima može usporiti oslobađanje glukoze (šećera) u krv, pomažući u naglim oscilacijama šećera. Konzumiranje sardine posebno je važno za ljude koji imaju dijabetes, metabolički sindrom ili druga stanja povezana sa rezistencijom na insulin.

7. Poboljšava izgled kože

Masne kiseline iz sardina igraju veliku ulogu u zdravlju kože. One ublažavaju upalne procese na koži i daju joj zdravi sjaj.