Koliko treba čekati na seks poslije porođaja: Medicina ima nekoliko važnih savjeta

Koliko vremena nakon porođaja treba da prođe do sljedećeg stupanja u seksualne odnose? U kojem ćete vremenskom periodu opet biti intimni u potpunosti je individualna stvar, ali medicina ipak ima nekoliko važnih savjeta kada je u pitanju seks nakon porođaja.

Stručnjaci s klinike Mayo preporučuju pauzu od minimalno četiri do šest sedmica, nezavisno od toga jeste li imali vaginalni porođaj ili carski rez.

Rizik za komplikacije nakon porođaja najveći je tokom prva dvije nedjelje, čak i kada su u pitanju, na primjer, lagani i brzi vaginalni porođaji kod kojih nije bilo ni potrebe za epiziotomijom.

Kod težih porođaja kod kojih je došlo i do hirurških intervencija savjetuje se znatno duža pauza. Većina stručnjaka preporučiće minimalno šest sedmica suzdržavanja od seksualnih odnosa i zbog velikog rizika od raznih infekcija.

Istraživanja su pokazala kako su u 60-im i 70-im godinama prošlog vijeka, u vrijeme kada se nije dovoljno stavljao naglasak na potrebu oporavka tijela nakon porođaja, žene ponovo stupale u seksualni odnos i nakon manje od dvije nedjelje od porođaja.

Novija istraživanja pokazala su kako je svest o važnosti oporavka žena nakon porođaja danas vrlo visoka. Prema studijama Međunarodnog časopisa za porođaje i ginekologiju, većina žena napominje kako ni navedenih šest sedmica nije bilo dovoljno za potpuni oporavak koji bi rezultirao bezbolnim seksualnim odnosom.

Osim fizičkih komplikacija uzrokovanih porođajem, porodilje navode i kako je njihov libido u periodu nakon porođaja znatno smanjen. Stručnjaci navode kako je nedostatak želje za seksom nakon porođaja normalna pojava i ne treba žuriti s njim sve dok žena nije spremna i fizički i psihički.

Slučaj Debore Hodž koja je za emisiju This Morning britanske televizije ITV svojevremeno otkrila kako je sa svojim partnerom imala seksualni odnos dva sata nakon porođaja iznenadio je mnogo žene.

Dogodila se neka nevjerovatna bliskost između nas. Nisam se osećala seksi, ali osjećala sam se posebno. Vjerujem da je to posljedica lekova na kojima sam bila, priznala je Debora u intervjuu i dodala kako je uoči porođaja dobila epiduralnu anesteziju i kako je to vjerovatno razlog zbog kojeg seks dva sata nakon porođaja za nju nije bio ni neugodan ni bolan.

Većina reakcija na društvenim mrežama bila je negativna. Oprostite, ali meni to nije jednostavno nije normalno. I da si imala najlakši porođaj na svetu od pet minuta, nakon svega si ipak iscrpljena i doslovno si tek rodila. Ja nisam imala volje ni otići do WC-a, a kamoli pomisliti na seks, jedan je od komentara.

Bilo je i onih koji su rekli kako ne vide problem jer ne postoji nikakva zvanična medicinska zabrana za seks nakon porođaja i dokle god se žena osjeća dobro nema prepreke za seksualni odnos.

I na Redditu se povela rasprava o tome koliko vremena mora proći od porođaja do seksualnog odnosa, a mišljenja i iskustva žena su različita. Čim je prošlo šest nedelja. Imala sam lak porođaj, bez šavova i hormoni su mi divljali. Jedva sam i toliko čekala, kazala je jedna korisnica.

Ja sam žena s vrlo jakim libidom. Rodila sam četvoro djece, nikad nisam popucala tokom porođaja. Obično sam se vraćala seksu nakon četiri do šest sedmica. Međutim, vrlo polako i uvijek mi je trebalo par mjeseci da u potpunosti uživam, napisala je druga.

Prošlo je 18 mjeseci od rođenja mog sina, a suprug i ja još uvijek nismo imali seksualni odnos. Jednom smo pokušali, ali bilo je to toliko bolno za mene da sam odustala i još uvijek nisam spremna, jedan je od komentara koji je naišao na mnogo reakcije jer se većina žena pronašla upravo u njemu.

Sve razumijem. Srećom, imam supruga koji je pokazao nevjerovatnu količinu razumijevanja za mene u svemu ovome. Imala sam težak porođaj s puno komplikacija, fizički sam se oporavljala mjesecima, a mentalno još uvijek nisam svoja i nemam nikakvu želju za seksom u ovom trenutku iako je prošlo više od godinu dana od porođaja, zaključila je komentatorka.

Ostavite komentar: