Koje namirnice su dobre za zdravlje prostate, a koje bi trebalo izbjegavati?

Zdrava ishrana dokazano štiti zdravlje i ne bi se na nju trebalo misliti samo u okviru gubitka kilograma. Budući da je karcinom prostate jedna od najčešćih teških bolesti koje se događaju muškarcima, dobro je imati na umu šta jedemo.

Prema riječima dr Breda Gila, studije o uticaju hrane na zdravlje prostate mogu da budu informativne, ali je teško prikupiti prave podatke jer mnogo faktora utiče na rezultat.

Ipak, zdrava ishrana je uvijek dobrodošla, a dr Gil navodi koje to namirnice mogu da utiču pozitivno na zdravlje prostate.

Koju hranu bi trebalo jesti?

Paradajz

Likopen je antioksidant koji paradajzu daje boju i jedan od najviše proučavanih anti-kancerogenih sastojaka. Studije su pokazale da su karcinomu prostate manje podložni muškarci koji imaju visok nivo likopena u krvi i jedu puno paradazja.

Paradajz sadrži i niz drugih vitamina i antioksidansa, i zato treba da bude dio uravnotežene ishrane. Što se tiče pripreme paradajza tiče, generalno pravilo kaže što se više kuva i tretira, to se više likopena oslobađa.

Kurkuma

Kurkuma ima nekoliko važnih sastojaka od kojih se ističu protivupalna svojstva, a to je ključ u prevenciji nastanka karcinoma prostate.

Dr Gil navodi kako bi namirnice bogate protivupalnim svojstvima mogle da snize nivo antigena specifičnih za karcinom prostate. Riječ je o proteinu koji proizvode zdrave i nezdrave ćelije u prostati, a upravo je taj PSA test uobičajen pregled za karcinom prostate.

Koju hranu bi trebalo izbjegavati?

Isto kao što neke namirnice mogu da pomognu kod prevencije karcinoma prostate, ljekar objašnjava da je potrebno znati i šta bi trebalo izbjegavati.

„Najveći je izazov kada se proučava uticaj hrane na zdravlje to što se stvari obično odvijaju sporo kada je u pitanju karcinom prostate, što nije slučaj kada proučavamo uticaj lijekova na zdravlje srca. Ako želite da znate tačne podatke o hrani i karcinomu proste, ispitanici treba da se prate 15 do 20 godina, ako ne i duže“, navodi ljekar.

Ipak, postoje dokazi koji ukazuju da su neke namirnice loše za prostatu:

– previše crvenog mesa

– previše procesuirane hrane

– previše suvog mesa

– previše mliječnih proizvoda

Povećanje prostate je isto stanje koje se može pogoršati lošom ishranom, pa i na to treba obratiti pažnju.

Budite proaktivni

Na vrijeme mislite na svoje zdravlje, pratite ga i dobro se informišite da li ste u rizičnoj grupi od razvoja karcinoma. Neki od rizičnih faktora su sigurno godine, pa je tako kancer prostate otkriven najčešće kod muškaraca starijih od 65 godina.

Trebalo bi da znate ko je u porodici imao karcinom prostate, ali i koji je ženski član imao karcinom dojke. Gojaznost i pušenje su takođe važni faktori.

Vježbajte redovno i jedite zdravo, ali i na vrijeme idite kod ljekara na preventivne preglede. Ako se stanje otkrije na vrijeme, lako se liječi.

Još nije u potpunosti definisano kada treba započeti sa redovnim pregledima, ali bi prije 50. godine života trebalo sa ljekarom razgovarati o mogućim testovima.

Ako je neko u porodici imao karcinom prostate, PSA (prostata specifični antigen) vrijednosti možete da provjerite već oko 40. godine života, piše Ordinacija.hr, prenose Vijesti.me.

 

 

Ostavite komentar: