Ko bi rekao da je ova opcija korisna! Odgađanje alarma moglo bi biti korisno za zdravlje

21.10.2023. | 14:33

Kratki period odgađanja alarma može ublažiti inerciju sna, dezorijentisanost i pad raspoloženja.

Stiskanje dugmića za odgađanje (snooze) na budilniku mobilnog telefona ipak nije tako loše, otkriveno je u novom istraživanju. Ispostavilo se da korištenje ove opcije nema negativan uticaj na spavanje ili misaone procese.

“Istraživanje je pokazalo da kratki period odgađanja može ublažiti inerciju sna, dezorijentisanost i pad raspoloženja do kojeg dolazi prilikom buđenja, bez drastičnog ometanja sna. To bi takođe moglo poboljšati kognitivno funkcionisanje u poređenju s potpunim buđenjem nakon što prvi alarm prođe” izvijestio je “USA Today”.

Dvije su studije pregledane za potrebe istraživanja.

U prvoj je zabilježeno buđenje 1.732 odrasle osobe. Od toga je 69 odsto koristilo odgađanje, jednom ili više puta. Odgađanje je u prosjeku trajalo 22 minute i bilo je u rasponu do 180 minuta. U drugoj je studiji učestvovala 31 osoba koja je koristile opciju odgađanja alarma. Ispostavilo se da su izgubile šest minuta sna svakih 30 minuta.

Istraživači nisu pronašli jasne učinke na raspoloženje, stres, umor ili kvalitet sna.

“Dalja istraživanja govore kako spavanje od sedam do osam sati može dodati godine životu neke osobe” naveli su u “USA Today”.