Kako spriječiti nadutost u vrijeme slava i praznika?

Slave i praznici su nezamislivi bez obilja hrane, ali velika količina kalorija može negativno da utiče na probavu, odnosno da prouzrokuje neprijatnost poput nadutosti.

Bogata trpeza sadrži duplo više kalorija od preporučene količine za odraslu osobu. Previše hrane u želucu prouzrokuje neprijatnost, probavne smetnje i mučninu.

Stručnjaci savjetuju kako da spriječite neprijatnost u crijevima, odnosno nadutost tokom tih dana, piše Healthline.

Izbjegavajte hranu koja prouzrokuje nadutost

Važno je da znate koje vam namirnice izazivaju nadutost, kao što su mliječni proizvodi i gluten, pa smanjite konzumiranje ili ih ne jedite kako biste izbjegli probavne smetnje.

Obratite pažnju na simptome, porcije i vrijeme jedenja jer to će vam, kako savjetuju stručnjaci, pomoći da otkrijete koja vam hrana prouzrokuje nadutost.

Jedite redovno

Ako mislite da je dobra ideja da jedete manje prije obilnih obroka, varate se. To će vas dovesti do prejedanja što će prouzrokovati nadutost.

Potrebno je da jedete dosljedne obroke tokom dana, savjetuju stručnjaci.

Dodajte zdravije namirnice u jelovnik

Postoje jednostavne alternative zdrave hrane za vrijeme praznika i slava koje možete da pripremite poput humusa i svježeg povrća.

Umjesto pirinča, odaberite mahunarke koje su bogate kalijumom, a koje pomažu da se smanji višak natrijuma koji prouzrokuje nadutost.

Dodajte i lisnato povrće kao što su kelj, špargla i spamać jer imaju visoki udio vode, niskokalorične su i pune vitamina, minerala i vlakana.

Smanjite konzumiranje alkohola

Konzumiranje alkohola nakon obilnih obroka može da pogorša nadutost. Da biste spriječili dehidrataciju pijte dovoljno vode tokom dana.

Stručnjaci preporučuju jednu čašu alkoholnog pića dnevno za žene, a dvije za muškarce. Takođe, za svaku čašu alkohola koju popijete, popijte bar jednu čašu vode, prenosi N1 Zagreb.

 

 

Ostavite komentar: