Jednostavan trik za savršeni roštilj

Vjerovatno znate da će meso biti najukusnije ako je marinirano, ali važna je i jačina vatre kako ne biste dobili pregorjele pljeskavice i ćevape ili uništili pileća krilca.

Zaljubljenici u kulinarstvo s Good Housekeepinga odlučili su da provjere koliko jaka vatra na roštilju treba da bude kako bismo izbjegli zagorjelo meso, koje je često i sirovo iznutra. Oni preporučuju jednostavan način provjere.

Nakon nekoliko testova zaključili su da treba staviti ruku iznad vatre, i to do 15 cm, kada smatrate da je spremna za roštiljanje. Zatim u sekundama izmjerite koliko ste dugo uspjeli da držite dlan iznad vatre prije nego što je to počelo da vam smeta i saznaćete da li je preslaba ili prejaka.

Prema njihovim preporukama, ako držite ruku tek dvije sekunde, vatra je jaka. Ako izdržite tri do četiri sekunde, radi se o srednje prema jakoj vatri, a pet do šest sekundi je srednja jačina. Potom, sedam do osam sekundi znači da se radi o slabijoj vatri, a više od toga nije dobro za roštiljanje, piše ‘tportal’.

 

 

Ostavite komentar: