Jedna stvar je najbitnija: Evo kako pravilno zamrznuti i odmrznuti tijesto

24.02.2024. | 17:18

Temperatura na kojoj ga odmrzavamo igra ključnu ulogu

Sigurni smo da, među vama, ima mnogo ljubitelja tijesta. Istini za volju, ono je, ukoliko se dobro pripremi, zaista preukusno.

Domaće je, podrazumijeva se, i najukusnije i najkvalitetnije.

Ali šta kada umijesite više nego što vam je potrebno?

Ono što je važno, prije nego ga stavite u zamrzivač, jeste da tijesto bude dobro umiješeno.

Ukoliko imate kutiju, stavite tijesto u nju, ali će vam, svakako, poslužiti i kesa. Obavezno vodite računa da je dobro zatvorite, kako u njoj ne bi ostalo vazduha. Kada ste sigurni da ste to uradili, možete da je stavite u zamrzivač, prenosi Krstarica.

Kada vam sledeći put bude zatrebalo tijesto, izvadite ga iz zamrzivača, ali ga ostavite da se samo odmrzne. Ukoliko budete ubrzavali proces, stavljanjem u mikrotalasnu, ili u rernu na nisku temperaturu, rizikujete da testo ne naraste tokom pečenja. Takođe se ne preporučuje ni stavljanje kese sa testom u šerpu za toplu vodu, jer će se, na taj način, odmrznuti samo spoljašnjost tjest. Dakle, najbolje je da ga ostavite da se samo otopi na spoljašnjoj temperaturi.

Kada se u potpunosti bude otopilo, bez obzira na to što u njemu ima kvasca ili praška za pecivo, ne morate da čekate da nadođe, već samo oblikujte pecivo i stavite da se peče.

Ako ste na vrijeme izvadili tijesto, onda je bolje da ga odmrzavate postepeno u frižideru, ali ne škodi ni kada se odmrzava na sobnoj temperaturi. Smrznuto tijesto ima iste kvalitete kao i svježe. Ono što je bitno jeste da ne odmrzavate tijesto u veoma toploj sobi, jer će tada njegov gornji dio početi da raste, a unutrašnjost neće moći da se odmrzne.

Kada ga odmrznete, izvadite ga iz kese, dobro ga umijesite i ostavite ga da se opusti neko vrijeme. Pecite ga u zagrejanoj rerni na potrebnoj temperaturi – najprikladnija temperatura za tijesto je između 170°C i 190°C.

Prije zamrzavanja tijesta, možete ga malo ohladiti da se ne diže previše. To se postiže dodavanjem u tijesto kašike sitno zgnječenog leda.