Nervozna crijeva: Šta smanjuje rizik za nastanak ovog problema

24.02.2024. | 19:49

Jednostavne promjene u svakodnevnom životu mogle bi da smanje rizik od sindroma iritabilnog crijeva (IBS), poznatog i kao nervozna crijeva, govore istraživanja. Pod tim se podrazumijeva prestanak pušenja, kao i redovno vježbanje.

Sindrom iritabilnih crijeva su uobičajeno stanje koje utiče na probavni sistem, izazivajući grčeve u stomaku, nadimanje, dijareju i zatvor. Simptomi mogu trajati danima i vremenom se javljaju i nestaju, ali u nekim slučajevima mogu se osećati mesecima. Tačan uzrok nije poznat i obično ovo stanje traje doživotno, što ima veliki uticaj na svakodnevne rutine.

Takođe, za nervozna crijeva ne postoji lijek, ali doktori savjetuju promjene u ishrani i određene lijekove koji u nekim slučajevima pomažu u kontroli simptoma.

Šta pomaže kod nervoznih crijeva

Naučnici i doktori ističu da postoje jednostavne i zdrave navike utiču na bolje varnje. Pod tim podrazumevaju:

  • prestanak pušnja
  • dobar san
  • redovno vježbanje
  • unos nutritivno bogate ishrane
  • prestanak unosa alkohola

Ove preporuke su potkrepljene studijom koja je objavljena u magazinu “Gut”, a na njoj su radili naučnici sa Univerziteta u Honkongu. Naglasili su da su najveći efekat na nervozna creva imali vežbanje, san i život bez cigareta, piše Skaj njuz. Jedna zdrava navika povezana je sa 21 odsto nižim rizikom od ovog sindroma, dve su bile povezane sa 36 odsto nižim rizikom, a tri do pet povezane su sa čak 42 odsto nižim rizikom od razvoja nervoznih creva.

“Pridržavanje većeg broja od pet zdravih načina života značajno je povezano sa nižom incidencom IBS-a u populaciji srednjih godina”, naglašavaju istraživači.

Stres može da bude okidač, kao i određena hrana

U nekim situacijama svakodnevni stres može da utiče na pojavu sindroma iritabilnih crijeva. Tipično za ove pacijente jeste da se simptomi pojačavaju prilikom postojanja konstantnog stresa ili nakon stresnih situacija. Tada osoba osjeća nadutost, a uobičajena je pojava gasova i sluzi u stolici.

Da bismo koliko toliko smanjili posljedice, trebalo bi izbjegavati prerađenu i prženu hranu, kao i namirnice koje mogu izazvati nadutost i gasove. Neke od tih namirnica su pasulj, boranija, ali i jabuke i kruške.

Sa druge strane, postoje određena jela koja su više nego poželjna da se konzumiraju u situacijama kada se suočavamo sa nervoznim crijevima. Prema portalu Iting vel, u svakodnevne jelovnike bi trebalo uvrstiti losos, avokado, jaja, paprike i posna mesa, jer pozitivno djeluju na varenje, a samim tim i na pomenuti sindrom.