Jedite zdravo! Jednostavan trik kako da uklonite sve otrove iz voća i povrća

15.05.2024. | 13:33

Kako biste osigurali da voće i povrće koje jedete bude zaista zdravo, trik je u tome da je prvo potrebno je pravilno sprati sve štetne materije i hemikalije.

Evo nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći:

Kiselinska i alkalna kupka

Većinu vrsta povrća i voća, poput zelene salate, paradajza, krastavaca, ili šljiva i krušaka, možete potopiti u dva rastvora. Prvo u kiseli rastvor (jabukovo sirće), zatim u alkalni (soda bikarbona). Ovaj postupak će osloboditi štetnih materija i ostataka hemikalija.

Kora voća

Iako kora voća sadrži mnogo vitamina i vlakana, treba biti oprezan ako voće nije organsko. Jabuke sa sjajnom korom iz prodavnice mogu biti obložene voskovima i uljima, pa je preporučljivo da ih prije konzumacije operete u toplijoj vodi.

Agrumi

Banane, ananas, pomorandže i drugi agrumi takođe treba da budu dobro oprani. Potopite ih u ključalu vodu, a zatim ih očistite četkom i isperite pod jakim mlazom vode kako biste uklonili toksične supstance sa kožice.

Jagode

Jagode su često tretirane pesticidima, pa je preporučljivo da ih operete u rastvoru sode bikarbone kako biste dodatno uklonili potencijalne ostatke hemikalija, prenosi Krstarica.

Povrće u foliji

Ako kupujete povrće koje je pakovano u foliju, poput brokolija ili krastavaca, prvo ih izvadite iz folije i ostavite na toplom mjestu da ispare toksini. Nakon toga, primijenite postupak kiselinske i alkalne kupke kako biste ih dodatno očistili.

Pravilno pranje voća i povrća je ključno za očuvanje vašeg zdravlja, zato ne zanemarujte ove korake kako biste uživali u svježim i sigurnim namirnicama!

Oznake: Otrovi, Povrće, Trik, Voće