Izuzetno male količine: Davanje kikirikija bebama smanjuje rizik od alergije za 77 odsto

Ukoliko se maloj djeci, starosti između četiri i šest mjeseci, daju izuzetno male količine čistog putera od kikirikija, drastično se smanjuje alergija na kikiriki, preneo je “BBC” izveštaj tima naučnika.

Istraživanjem, objavljenim u “Žurnalu za alergijsku i kliničku imunologiju”, utvrđeno je da se smanjuje šansa za kasnije stvaranje alergije na kikiriki za 77 odsto.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da davanje cijelog ili sjeckanog oraha i kikirikija predstavlja rizik od gušenja i da ih ne bi trebalo davati djeci mlađoj od pet godina.

Trenutan savjet Službe britanskog javnog zdravstva (NHS) kaže da bi kikiriki mogao da se daje djeci od šest mjeseci starosti. Procenat alergije na kikiriki raste u Velikoj Britaniji, pa se procijenjuje da je jedno u 50 djece pogođeno ovim zdravstvenim problemom.

Alergija na hranu se dešava kada imuni sistem doživi nešto što je bezopasno ozbiljnom prijetnjom. Za neke, čak i male količine kikirikija mogu da dovedu do snažne imunološke reakcije koja može da postane životno opasna.

Ostavite komentar: