Izbacite ovu naviku: Ovi su tri razloga zbog kojih bi trebalo da izbjegavate jelo noću

Sigurno vam se nekada desilo da se probudite usred noći i krente ka frižideru kako biste samo nešto prezalogajili. Stručnjaci su utvrdili da postoji veća opasnost od gojaznosti i dobijanja hroničnih bolesti poput dijabetesa ukoliko hranu jedete kasno uveče, umjesto da je konzumirate tokom dana.

Stručnjaci napominju da nije važno da li tokom noći pojedete kompletan obrok ili samo par zalogaja, jer su posljedice na organizam jednake.

Osjećaj neprijatnosti i neasnica su propratni simptomi, koji poslije mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Konzumiranje hrane tokom noći može učiniti da naredni dan budete još gladniji, a metabolizam će se znatno usporiti.

Ukoliko je ovo vaša svakodnevnica, postoji 3 razloga zbog kojih bi trebalo da ova navika postane prošlost.

  1. Remeti obrazac spavanja

Ako jedete kasno uveče i ne možete da spavate, razlog je taj što ste kasnim večernjim obrokom narušili rad unutrašnjeg sata. Kada jedete uveče, oslobađaju se hormoni u organizmu koji će razbuditi tijelo.

  1. Metabolizam se usporava

Bez metabolizam znači da tijelo brzo sagorijeva masti, dok je sa druge strane spor metabolizam glavni krivac za taloženje masti i višak kilograma.

Zato bi trebalo da imate na umu da kasni večernji obroci usporavaju metabolizam i znatno utiču na kilažu.

  1. Povišen krvni pritisak

Vrijeme jela je jednako važno kao i koliko i šta jedemo. Ukoliko jedete kasno uveče, na taj način povećavate krvni pritisak, što nije dobro, jer povećava i rizik od srčanih bolesti.

Naravno, ako ponekad jedete kasno, to nije ništa strašno, ali izbegavajte da poslednji obrok tokom dana redovno jedete kasno uveče.

Ostavite komentar: