Imate podbradak?: Ove vježbe će vam pomoći da ga se riješite

Podbradak nastaje kada se na vratu, odnosno ispod brade, pojavi sloj masne naslage.

Često se podbradak povezuje s viškom kilograma, ali zapravo to u većini slučajeva nema veze jedno s drugim.

Podbradak može nastati i zbog viška opuštene kože ili se nasljeđuje genetski. Ako ne znate kako se riješiti podbratka, na pravom ste mjestu. Naime, postoje određene vježbe koje će zategnuti vrat, a podbradak će s vremenom nestati.

Zašto nastaje podbradak?

Podbradak može nastati jer neto u vašoj porodici ima podbradak pa ste ga vi genetski naslijedili. Takođe, loša prehrana može biti razlog stvaranja masti ispod brade, baš kao što se masne naslage talože i na ostatku tijela.

S godinama koža gubi elastičnost i postaje sve opuštenija, a to može voditi i do pojave dodatne kože na mjestu ispod brade.

Vježbe za podbradak

Prije svega, važno je uvesti i trening cijeloga tijela barem tri puta tjedno kako biste izgubili višak masnih naslaga na tijelu, a samim time i ispod brade, pa će tako nestati i podbradak. Takođe, veliku ulogu ima i uravnotežena prehrana bogata vitaminima i mineralima.

Postoji nekoliko vježbi koje su orijentirane na podbradak i zatezanje kože na vratu. Sve su jednostavne, a možete ih izvoditi i sjedeći. Potrebno ih je izvoditi svaki dan, a trebaće vam samo deset minuta.

Fućkanje prema nebu

Sjednite uspravno i opustite ramena. Okrenite glavu prema nebu i spojite usnice kao da fućkate. Ostanite u ovom položaju deset sekundi, opustite glavu i vratite u neutralan položaj te ponovite vježbu deset puta.

Poljubac u nebo

Slična vježba, ali s nekoliko drugačijih detalja. Ustanite i izravnajte leđa. Opustite ruke i ramena. Nagnite glavu iza i pogledajte u nebo te spojite usnice kao da šaljete poljubac. Udaljite koliko možete usnice u smjeru neba dok ne osjetite lagano zatezanje u vratu. Zadržite ovu poziciju pet do 20 sekundi i ponovite deset puta vježbu.

Pogled u nebo

Pogledajte prema nebu, a jezik unutar usta stavite na gornju stranu nepca i blago pritisnite. Držite glavu u ovom položaju deset sekundi pa vratite u neutralan položaj i ponovite vježbu još deset puta.

Plaženje jezika

Ova vježba je dobra za mišiće u vratu, bradi i licu. Može se izvoditi sjedeći ili stojeći. Glavno je da ste opušteni.

Otvorite usta što šire možete i jednostavno isplazite jezik. Gurajte jezik što dalje deset sekundi i opustite. Ponovite deset puta vježbu.

Vježba s lopticom

Stavite ispod brade malu loptu, na primjer tenisku lopticu. Stisnite bradom lopticu i zadržite deset do 15 sekundi te opustite. Ponovite 20 puta.

Osim vježbi, postoji i nekoliko trikova kako šminkom i odjećom možete sakriti podbradak.

Tajne šminkanja

Našminkajte oči i usta kako pozornost ne bi bila na podbratku. Možete i koristiti tamniji puder koji ćete nanijeti na područje od uha do uha i na vrat.

Frizura

Izbjegavajte frizuru duljine do brade ili pak predugu kosu, a umjesto toga odličan odabir je dugi bob ili pak asimetrično ošišana kosa koja je iza kraća, a naprijed dulja.

Ne nosite uske ogrlice

Ogrlice uz grlo, tako zvane choker ogrlice će samo dodatno naglasiti podbradak. Uvijek je bolje odabrati ogrlicu koja je nešto dulja.

Mnogi ljudi imaju podbradak koji im može narušiti samopouzdanje. Ipak, postoji niz trikova kako se riješiti podbratka, a važno je samo biti strpljiv, jer ništa se ne događa preko noći. Od najveće pomoći će biti promjena prehrambenih navika, kao i vježbanje, ali i jednostavne vježbe za vrat.

Ostavite komentar: