Ima li potrebe za tim!? Saznajte kako pomjeranje sata utiče na vaš organizam

11.03.2024. | 06:58

Iako pomjeranje časovnika može najviše uticati na meteropate i hronične bolesnike, nema sumnje da i oni koji su potpuno zdravi, mogu osjetiti ovu promjenu.

Pospanost, rasijanost, umor i bol u glavi neke su od tegoba koji mogu uticati na vaš organizam.

Naime, 31. marta u dva sata ujutru, kazaljke se pomjeraju za sat vremena unaprijed i počinje ljetnje računanje vremena. Ubrzani tempo života predstavlja dovoljan stres, međutim i pomjeranje časovnika dodatno može uticati, zato je bitno imati kvalitetan san da bi se organizam privikao na promjene, objašnjava doktorka Ljiljana Velkov, profesor anatomije i fiziologije, za Telegraf.

“Bitno je istaći da samo privikavanje može trajati i duže kod nekih osoba, jer je svaki organizam drugačiji. Međutim, najbitnije je da se u subotu legne ranije kako bi se na taj način tijelo pripremilo. Vikendom se sat pomjera iz nekoliko razloga, ali onaj najvažniji je privikavanje. Treba unositi što više tečnosti, doručkovati na vrijeme, jesti što raznovrsnije voće i povrće i na taj način možete pomoći organizmu da taj proces privikavanja ubrza. Bilo bi poželjno uključiti i neku fizičku aktivnost koja će vam pomoći da uveče lakše zaspite, ali i da se još lakše probudite”, – ističe dr Ljiljana Velkov.

Za dobar imunitet neophodno je što više sna

U periodu kada nas očekuje proljeće, sunce nam mnogo može pomoći kada je u pitanju pospanost. Poslije zime koja je dosta mračna, u ovom periodu nas očekuje mnogo više svjetlosti i sunca, što povoljno utiče na naš organizam i raspoloženje.

“Oni koji imaju hroničnu bolest, jako je važno da terapiju ne preskaču. Stres može biti veći, bez obzira što nas očekuje lijepo vrijeme, promjena je promjena. Smanjićete ga ako ste tokom dana fizički aktivni, i ako se zdravo hranite. Boravak na otvorenom sada je dostupniji nego u zimskom periodu, zato ga treba iskoristiti. Posljednji obrok je najbolje obaviti do 19:20, odnosno minimum dva sata prije spavanja “, – objašnjava dr Velkov.

Savjeti kako se što prije prilagoditi

Stručnjaci ističu da je potrebno da se što više krećete tokom dana, da se iskoristi period kada nam je dnevna svjetlost više dostupnija nego zimi. Pored laganije ishrane, uključiti što više fizičkih aktivnosti. Ljetnje računanje vremena počinje 31. marta u dva sata ujutru, zato je potrebno da što prije počnete sa pripremama kako bi ste se što prije prilagodili.

Neophodno je biti što manje za televizorom, telefonom ili računarom.

Poremećaj svakodnevnog bioritma

Svako pomjeranje je poremećaj bioritma, od uobičajenog na koji je naš organizam naviknut.

“Hormoni sna su veoma bitni za pripremu kako za odmor, tako i za rad tokom dana. Vrijeme za adaptaciju je potrebno. Poznato je da će mlađi brže da se adaptiraju na ovu promjenu, međutim važno je istaći da je svi osjete. Razlika je samo u periodu, jer na nekoga može uticati nedjelju dana, a kod nekoga može trajati i do skoro mjesec dana”, – kažu stručnjaci.