Dolaze sa proljećem: Šta raditi u slučaju uboda pčele ili ose?

Proljeće je doba godine kada priroda počinje da se budi, a samim tim se javlja veće prisustvo insekata. Neki od njih su ose, pčele i stršljeni koji mogu da nas ubodu i ostave određene posljedice.

Na prvom mjestu je važno da ne paničimo. Kod svih insekata posljedice zavise od mjesta ujeda. Na mjestu uboda nastaje: intenzivan bo i svrab. U području genitalija i lica može da nastate znatan edem (otok), a posebno je opasan ubodu unutrašnjost usta sa velikim otokom i opstrukcijom disajnih puteva.

Otrov pčele, ose i stršljena ima snažno lokalno iritativno i potencijalno opšte toksično djelovanje. Nakon uboda, koji je praćen najčešće bolom, pojavi se peckanje, a koža na povrijeđenom mjestu pocrveni. Po ubodu se pojavljuju crveni pečati po tijelu, otok, otežano disanje, otoci u predjelu lica i vrata i to sve predstavlja tešku komplikaciju koja može dovesti do smrti ukoliko ta osoba ne primi odgovarajuće lijekove.

Ne treba dirati i češati oboljelo mjesto.

Ono što možete da uradite jeste da odmah stavite hladnu obloku – mlaz hladne vode ili komadić leda na mjesto ujeda. Ukoliko se radi o ujedu pčela, trebalo bi pčelinju žaoku sljuštiti sa kože tupom stranom noža ili noktom. Nikako nemojte da pokušavate da uhvatite žaoku pincetom ili između noktiju, jer ćete tako istisnuti ostatak otrova u kožu. Mjesto ujeda manje pčele ili ose operite sapunom i vodom, prenosi Mondo.

Ukoliko se javi otok ili bol, stavite na mjesto uboda hladne obloge. Ako imate reakciju na ujed koja je barem malo jača od blagog bola i umjerenog otoka, prijavite se ljekaru koji će vam vjerovatno preporučiti testiranje na alergiju.

Ostavite komentar: