Dojenjem do zdravije bebe: Majčino mlijeko veoma korisno za novorođenče

Nema veće koristi za novorođenče od majčinog mlijeka i njege.


Univerzitetsko-klinički centar Srpske, kao prvi akreditovani “Prijatelj beba”, godinama, uspješno promoviše dojenje.

Svi znamo šta je dojenje, ali malo ko zna i koliki je značaj. Nekako se to podrazumijeva kada se beba rodi, ali malo ko zna koliko je važno za zdravlje kada majka novorođenče doji svojim mlijekom.

“Zato što na taj način svom novorođenčetu prenosi imunitet, vitamine i sve ono što je potrebno. Takođe je dokazano da su djeca koja su hranjena majčinim mlijekom mnogo zdravija”, istakla je Rovnak Kan predstavnica UNICEF-a.

Tokom akreditacije UKC-a, za osoblje porodilišta organizovani su kursevi o promovisanju dojenja, da bi mladim majkama prenijeli sve korisne informacije o tome i podstakli ih na dojenje.

“99 odsto porodilja prihvata inicijativu za dojenje i to je važno jer dojenje je osnovna hrana i lijek za novorođenče, a dojenje je jedno od prvih koraka u prevenciji gojaznosti”, naveo je Alen Šeranić ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Međunarodni standardi za porodilje i dojilje podrazumijevaju i adekvatne uslove boravka i ishrane u Klinici za ginekologiju i akušerstvo. Ako pandemija bude jenjavala, rekonstrukcija ove klinike je izvjesna. U UKC-u tvrde da nema pritužbi porodilja na ishranu.

“Svi naši pacijenti imaju hranu koja je po svjetskim standardima i što se tiče sastava i kalorija i količina”, istakao je Vlado Đajić generalni direktor UKC-a Republike Srpske.

Zdravsteni sektor posebno ističe ulogu medija u promociji dojenja, pozivajući na podršku svjetskoj Nedjelji dojenja, koja se obilježava od prvog do sedmog avgusta, piše RTRS.

Ostavite komentar: