Često vas boli glava? Ove namirnice će vam pomoći

Glavobolja je nešto što može da nas “izludi”, bilo da je migrenskog porijekla ili su je izazvali drugi razlozi. Ako živite sa migrenom, često vam nije ni do čega a kamoli do jela kada se desi napad, ali vjerovatno znate da određena hrana i piće mogu da ga isprovociraju ili intenziviraju. Zato je veoma važno voditi računa o tome šta jedemo i pijemo ako smo skloni glavoboljama.
Banane

Banane su dobra opcija ako tražite rješenje za brzi obrok koji može da utiče na sprečavanje napada migrene ili hipoglikemijske epizode. I stručnjaci kažu: bolje banana nego neka prerađena ili rafinisana hrana, grickalice ili slatkiši. Dr Wynne Brown, načelnik odjeljenja Opšte medicine Wake Forest Baptist Health u Sjevernoj Karolini, kaže da su odlična hrana za brzi energetski oporavak i bogate su magnezijumom, što može biti od pomoći kada ljudi imaju glavobolje.

Banane se sastoje od oko 74 odsto vode tako da postoje i prednosti hidratacije, a ona je čest razlog glavobolje, podsjeća dr Brown.

Lubenica

Mnogi i dalje ne znaju da lubenica spada u povrće zbog načina na koji se uzgaja, iako većina misli da pripada voću zbog slatkog ukusa i sadržaja šećera. Lubenicu takođe većinski čini voda, čak 92 odsto. Unošenje dovoljno tečnosti je važno za sve aspekte zdravlja, uključujući i prevenciju migrene, kaže dr Brown. Otprilike jedna od tri osobe sa migrenom kaže da bi dehidracija mogla da bude okidač, izvještava American Migraine Foundation.

Što više povrća i voća unosimo sa visokim sadržajem vode, to će i hidrirajući efekat biti bolji, kaže dr Wynne Brown.

Sjemenke i orašasti plodovi obezbjeđuju magnezijum i vlakna

Nedostatak magnezijuma je jedan od najčešćih nutritivnih uzroka upornih klaster glavobolja, kaže Sara Thomsen Ferreira, registrovani dijetetičar u Centru za funkcionalnu medicinu The Cleveland Clinic u Ohaju.

“Dnevno uključivanje u ishranu veće količine namirnica bogatih magnezijumom jedan je od najboljih načina da se odbranimo od ove vrste glavobolja”, kaže Ferreira. Ona dodaje i da su laneno sjeme, sjemenke bundeve i čia sjeme dobri izvori magnezijuma. Sjemenke bundeve su bogate i vlaknima. To će spriječiti i zatvor. I indijski orah je, naglašava dijetetičar, dobar izvor magnezijuma.

Kafa: Kada zaustavlja a kada izaziva glavobolju

Kafa sadrži kofein, koji ulazi u sastav nekih lijekova protiv glavobolje pa tako kod nekih i šoljica kafe može da utiče blagotvorno da bol u glavi prođe. Međutim, to ne važi za sve ljude, pa treba biti oprezan, posebno kod onih sa visokim pritiskom. Dr Brown podsjeća da kofein može da ostane u našem digestivnom sistemu do pet sati i da neke osobe koje su navikle na više kafa dnevno mogu da budu sklone glavoboljama ako neku od uobičajenih kafa “preskoče”.

Beskofeinska kafa bi mogla da bude dobro rješenje, ali stručnjaci podsjećaju da i ona sadrži određeni nivo kofeina.

Bobičasto voće ublažava pritisak u sinusima

Konzumiranje namirnica bogatim antioksidansima može da pomogne da se smanji pritisak u sinusima. Borovnice, jagode, kupine i maline su dobar izbor jer su dobri izvori antioksidanata. Bobice su i više izložene pesticidima, pa dr Brown preporučuje nabavku organskog voća kad god je to moguće i ako postoje finansijske mogućnosti.

Ostavite komentar: