Čemu sve pomaže: Evo kako mladi sir utiče na organizam

Taloženje masnoće u jetri može da bude prouzrokovano velikim brojem nezdravih navika. Međutim, nutricionistkinja Nurija Dijanova smatra da bi uvođenjem mladog sira u ishranu ovom problemu moglo da se stane na put.

Ona tvrdi da aminokiselina jetri pomaže da se oslobodi od deponovanja masti, a ona se, pogađate, nalazi upravo u mladom siru.

“Domaći, prvenstveno mladi sir, ima jednu od najboljih kombinacija nutrijenata, uključujući metionin. Ova aminokiselina veoma dobro djeluje na jetru, pomaže kod praktično svih oboljenja ovog organa. Smatram da upravo metionin pomaže da se smanji količina masti u jetri. Naučno rečeno, možemo reći da svjež sir poboljšava metabolizam ćelija jetre”, kaže Dijanova.

Dodaje i to da je, da bi se ostvarili ljekoviti benefiti, na dnevnom nivou neophodno unijeti oko 50 grama ove namirnice.

“Minimalna količina svježeg sira koju osoba prosječne težine treba da uključi u jelovnik jeste 50 grama dnevno. Za muškarce je ova brojka nešto veća, samim tim jer su ‘gabaritniji'”, kaže ona.

Takođe, smatra i da sir može da se jede uz svaki obrok, ali da postoji razlika u porcijama, pa je tako za doručak dovoljno 50 grama, za ručak je dovoljno 100 grama, dok istu količinu, prema riječima ove nutricionistkinje, možete da pojedete i za večeru, prenosi 24sedam.

Ostavite komentar: