Čaj za bolji rad jetre: Očistite nakupljene toksine moćnom biljnom mješavinom

07.06.2024. | 21:45

Kada sjednete da uživate u različitim gurmanlucima, pomislite na vašu jetru, koja mora da se izbori sa svim masnim i kaloričnim sastojcima. Ukoliko često unosite takvu hranu, jetra postaje sve opterećenija, a tokom vremena polako “posustaje”.

Jetra je “laboratorija” našeg tijela koje je zadužena za detoksikaciju, odnosno oslobađanje organizma od štetinih toksina. Alkohol, nepravilna ishrana bogata mastima, konzervansima i aditivima može da ošteti jetru, ali i pojedini lijekovi. Srećom, jetra je organ koji se regeneriše, a u tome mogu da joj pognu biljke koje imaju hepato-protektivno dejstvo.

Sastojci:

kašika pitome nane (list)

kašika zove (cvijet)

kašika vodopije, tj. cikorije (korijen)

kašika oraha (list)

kašika šimšira (list)

Priprema:
Cijela biljna mješavina se izruči u litar ključale vode, odmah skloni sa šporeta, poklopi i ostavi da odstoji dva sata. Potom se procijedi i pije u toku dana po 2 dl, dok se sve ne potroši.

Upotreba:

U svaku drugu šolju čaja, ako niste alergični, sipajte ravnu kašičicu polenovog praha.

Ovaj čaj treba piti 10 dana, pa napraviti pauzu od pet dana. U tom periodu pijte čaj od crvenog šipurka, koji se spravlja tako što se jedna puna kašičica popari sa 2 dl ključale vode, ostavi da odstoji pola sata, procijedi i pije tri puta na dan.

Poslije ovoga, pijte 10 dana prvi čaj.

Upozoravajući simptomi

Simptomi koji mogu da ukazuju na to da jetra ipak ne radi kako treba mogu da uključuju hroničan umor i osjećaj iscrpljenosti, žutu kožu i beonjače, bol ili nelagodnost u stomaku, gubitak apetita i mučninu, tamnu boju urina, svijetlu stolicu, oticanje nogu i gležnjeva, hronični svrab kože, lako stvaranje modrica, kao i probleme sa koncentracijom ili promjene raspoloženja.

Ukoliko imate neki od ovih simptoma, obavezno se posavjetujte sa ljekarom, prenosi “Kurir”.

Oznake: Čaj, Jetra, Zdravlje