Čaj od crnog luka: Kad čujete koliko je zdrav, pićete ga svaki dan

30.05.2024. | 12:11

Kada su u pitanju zdrava pića, čaj od crnog luka vam može biti posljednja stvar na umu. Možda nikada niste ni čuli za ovo piće. Ali prije nego što okrenete nos, morate znati da je ovo jedan od najboljih čajeva za jačanje imuniteta koji možete da napravite za sebe.

Obično, kada govorimo o jačanju imuniteta, odmah se okrenemo kurkumi, bosiljku i đumbiru. Oni su, bez sumnje, veoma efikasni. Ali čaj od luka je relativno neistražena opcija koja takođe može ponuditi nevjerovatne zdravstvene prednosti.

Kako pripremiti čaj od luka?

Prokuvajte jednu i po šolju vode. U ključalu vodu dodajte jedan sjeckani crni luk, 2 do 3 zgnječena čena bijelog luka i 1 lovorov list.
Kuvajte još neko vrijeme dok voda ne promijeni boju u dublju nijansu.
Procijedite i izvadite u šolju. Po želji dodajte malo meda ili cimeta u prahu za ukus i limun.

Uzmite ovo svako jutro na prazan stomak za najbolje rezultate. Takođe možete popiti još jednu šoljicu uveče.

Štiti od obične prehlade i kašlja i povećava nivo energije. Redovan unos će vam takođe pomoći da regulišete nivo krvnog pritiska.

Sadrži moćna antibakterijska i antiinflamatorna jedinjenja

Ovaj čaj može pružiti zaštitu prehlade, jer  povećava antioksidanse u vašoj krvi, što jača vaš imunitet. Luk sadrži moćna antibakterijska i antiinflamatorna jedinjenja koja pomažu u sprječavanju prehlade, kašlja i gripa.

Čaj od luka je takođe veoma koristan za dijabetičare

Pomaže u normalizaciji nivoa holesterola

Luk je bogat izvor flavonoida koji se nazivaju kvercetin. Ovo jedinjenje vam može pomoći da kontrolišete nivo holesterola. To čini tako što podstiče proizvodnju dobrog holesterola i smanjuje loš holesterol u tijelu. Ovo će, zauzvrat, osigurati da i vi uživate u dobrom zdravlju srca.

Može držati nivo šećera u krvi pod kontrolom

Čaj od luka je takođe veoma koristan za dijabetičare. Luk ima tendenciju da smanji rizik od skoka šećera u krvi. Njegova antiinflamatorna i antioksidativna svojstva pomažu u smanjenju simptoma dijabetesa.

Dobar je za probavni sistem

Luk je takođe dobar izvor inulina, koji je dobar za zdravlje creva. Redovno uzimanje čaja od crnog luka će očuvati zdravlje crijeva i spriječiti tegobe kao što su loše varenje, zatvor i nadimanje.

Koristan je za bolji san

Jedna šolja čaja od crnog luka dnevno pomaže vam da bolje spavate. Luk sadrži L-triptofan, oblik aminokiseline, koji je prirodni sedativ. Takođe pomaže u smanjenju nivoa stresa, što vam zauzvrat pomaže da bolje spavate.

Dobar je za visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak ili hipertenzija je uzrok mnogih kardiovaskularnih problema, uključujući srčani udar i moždani udar. Flavonol i kvercetin u čaju od luka pomažu u kontroli krvnog pritiska. Sumpor u ovoj hrani pomaže u razblaženju krvi. Ovo sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.