Bogate vitaminom A: Da li ste znali da narandže pomažu u čuvanju zdravlja očiju

Narandže su bogate vitaminom A, koji osigurava zdravlje sluznica u očima.

Vitamin A se u organizam može unijeti u obliku karotenoidnih spojeva kao što su lutein i beta-karoten. Prehrana bogata luteinom (jaja, kelj, špinat, kukuruz, brokula…) štiti očne stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala te spriječava razvoj senilne makularne degeneracije, prenosi Avaz.
Takođe je vitamin A neophodan za stvaranje vidnog pigmenta (rodopsina) koji oku omogućava prilagođavanje prema jačini svjetlosti. Zbog samo malog nedostatka ovog vitamina može se javiti i noćno sljepilo. Naravno, ovdje je i vitamin C koji ima jaka antioksidativna djelovanja, usporava i sprječava razvoj mrene te smanjuje štetno djelovanje slobodnih radikala.
Takođe, folna kiselina i vitamin B9 u narandži promiču zdravlje mozga i drže ga u vitalnom stanju. Zbog ovih se nutrijenata i trudnicama preporučuje da jedu narandže kako bi smanjile rizik da im dijete pati od kasnijih neuroloških poremećaja. Narandže, takođe, sadrže fitonutrijente koji se nazivaju polifenoli i imaju značajnu ulogu u razvoju funkcije učenja i pamćenja u mozgu.

Ostavite komentar: