Bitna namirnica: Značaj mesa u očuvanju zdravlja

Da bi održavali krvnu sliku, eritrocite, hemoglobin, da bi dobili dovoljno gvožđa neophodno je da se konzumira crveno meso.

“Lica sa dijabetesom najčešće griješe kada iz prehrane isključe meso i ne poštuju propisan broj dnevnih obroka i količinski unos predviđenih namirnica”, ističe za Srnu Inga Marković, nutricionista-dijetetičar. Ona navodi da se to dešava zbog nedovoljnih informacija koje pacijenti dobijaju na primarnom zdravstvenom nivou

Ona ističe da izbacivanje mesa iz prehrane dovodi do pada mišićne mase i slabosti organizma koji nema dovoljno proteina za sve potrebe, uz prateći problem sa povećanom glukozom.

Prema njenim riječima samo meso i proizvodi od mesa neće podići nivo glukoze u krvi jer to su proteinske namirnice i u svom sastavu nemaju ugljenehidrate, ali treba voditi računa o načinu pripreme mesa.

Pacijenti griješe i kada je u pitanju neophodan broj obroka, jer za dijebetes je neophodan redovan broj obroka i tačna satnica uzimanja obroka.

Onda oni, u tim okolnostima, izbacuju meso, a povećaju unos ugljenohidratnih namirnica, povećaju unos hljeba, tijesta, riže, krompira, nekih pita i više voća nego što bi trebali, a voće nije za dijabetes”, pojašnjava Markovićeva.

Imuni sistem treba jačati pravilnom ishranom jer se tako organizam može da izbori u kontaktu sa virusom, a ako i dođe do bolesti registruje se blaža klinička slika bez posljedica.

Ostavite komentar: