Ako ne nadoknadite nedostatak ovog vitamina na vrijeme, simptomi su tu zauvijek

Vitamini su nam neophodni da bismo bili zdravi i da bismo se osjećali dobro, jer bez pravilnog balansa različitih vitamina možemo doživjeti neprijatne, pa čak i iscrpljujuće simptome.

Vitamine dobijamo raznovrsnom ishranom zasnovanom na povrću, voću, dobrim proteinima, integralnim žitaricama i zdravim mastima, a kada ne unosimo dovoljno vitamina hranom, možemo da ih zamijenimo dodacima ishrani. Ovo je važno jer nedostatak nekih vitamina može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Na primjer, često smo skloni da zanemarimo važnost vitamina B12, koji je izuzetno važan jer ponaže pravilno funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca. Njegov nedostatak dovodi do anemije, pa je najbolje što prije uočiti znake nedostatka i nadoknaditi ga. Mnogi simptomi se poboljšavaju tokom liječenja, ali nažalost, neki problemi uzrokovani nedostatkom B12 mogu biti nepovratni.

Neki od najčešćih simptoma nedostatka B12 uključuju:

-ekstremni umor,
-manjak energije,
-slabost mišića,
-problemi sa pamćenjem, razumijevanjem i rasuđivanjem,
-bolan i crveni jezik,
-čirevi u ustima,
-problemi sa vidom,
-depresija i konfuzija.

Pored toga, jedan simptom, koji se javlja noću, sve se češće javlja i može ukazivati na nedostatak vitamina B12. To je noćno znojenje. Kanadski izvještaj citira iskustva ljudi koji su svi imali nizak nivo vitamina B12 i prijavili da su imali toliko jako noćno znojenje da su morali odmah da promjene posteljinu.

Osim što se može koristiti kao dodatak ishrani, vitamin B12 se nalazi i u hrani – u mesu, ribi, mlijeku, jajima, siru, nekim obogaćenim žitaricama i proizvodima od kvasca.

 

 

Ostavite komentar: