“To je jedinstveno otkriće”: Pronađeno stablo staro 20 miliona godina VIDEO

Grčki naučnici su na vulkanskom ostrvu Lezbos pronašli rijetko fosilizovano stablo čije su grane i korijeni ostali netaknuti 20 miliona godina.

Stablo je otkriveno tokom radova na putu blizu milionima godina stare okamenjene drevne šume na tom otoku u istočnom Mediteranu.

Prevezeno je pomoću posebne navlake i metalne platforme. Prvi je to put da je pronađeno stablo u tako dobrom stanju, s granama i korijenjem, od početka iskopavanja 1995. godine, rekao je profesor Nikos Zuros iz Nacionalnog muzeja okamenjene šume na Lezbosu.

“To je jedinstveno otkriće”, rekao je, “stablo je u izvrsnom stanju i kad ga proučimo moći ćemo prepoznati od koje biljke potiče”.

Okamenjena šuma na Lezbosu, područje od 15.000 hektara pod zaštitom UNESCO-a, rezultat je erupcije vulkana čija je lava prije 20 miliona godina uništila nekadašnji suptropski šumski ekosistem otoka, piše Hina.
Fosilizovano stablo, dužine oko 19 metara, bilo je sačuvano debelim slojem vulkanskog pepela koje je na njega palo. Na istom mjestu pronađen je velik broj lišća voćaka kao i životinjske kosti.

“Tokom iskopavanja otkrivamo šume koje su postojale prije 17 do 20 miliona godina na Lezbosu da bi rekonstruisali ekosistem koji je postojao u tome periodu”, rekao je Zuros.

Ostavite komentar: