“STOP” obmanama: Preko 40 kamila diskvalifikovano sa takmičenja ljepote zbog botoksa

08.12.2021. | 15:12

Više od 40 kamila je diskvalifikovano sa takmičenja ljepote nakon što je utvrđeno da je životinjama ubrizgavan botoks, fejs liftin i hormoni za jačanje mišića.

Ljepotice su izvučene u jednom od najvećih obračuna ikada na Abdulaziz festivalu kamila gdje se uzgajivači takmiče za oko 49 miliona funti, odnosno oko 64,5 miliona dolara novčane nagrade, prenosi “Daily Mail”.

Sudije na festivalu, koji se održava u pustinji sjeveroistočno od glavnog grada Rijada, rekle su ove godine da koriste “specijalizovanu i naprednu” tehnologiju za otkrivanje ugriza i uvlačenja.

Varalice koriste kozmetičke procedure da prevare sudije koji dijele nagrade na osnovu oblika glava, vrata, grba i držanja. Ove godine, vlasti su otkrile da su desetine uzgajivača istezale usne i nos kamilama, koristile hormone za jačanje mišića, ubrizgavale botoks u usne kamila kako bi ih povećale, naduvale dijelove tijela gumenim trakama i koristile filere za opuštanje lica.

“Klub želi da zaustavi sve akte petljanja i obmane u uljepšavanju kamila”, saopštila je u srijedu saudijska novinska agencija, dodajući da će organizatori nametnuti stroge kazne za manipulatore.

Ne samo da je tretman nepravedan prema drugim uzgajivačima, već rizikuje da kamile budu sa užasnim povredama. Snimak na kojem se vidi kamila sa popucalim usnama nakon što je puna botoksa za još jedno saudijsko takmičenje ljepote, postao je viralan.

Inače, stotine hiljada Saudijaca prisustvuje festivalu kraljevskih kamila koji takođe uključuje trke, rasprodaje i druge svečanosti. Na stjenovitom pustinjskom platou, vlada je podigla stalno mjesto za domaćine glavnih događaja kao što su trke i revijalna takmičenja. U paviljonu se održava aukcija na kojoj vrhunske kamile mogu donijeti milione rijala. Tu su tezge sa hranom i prodavnice suvenira, zoološki vrt sa najvišim i najnižim kamilama na svijetu i muzej sa pješčanim skulpturama kamila u prirodnoj veličini.

Tu su i šatori za degustaciju kamiljeg mlijeka i razgledanje tekstila od kamilje dlake, kao i planetarijum koji prikazuje kako su Arapi jahali kamile kroz pustinju vođeni zvijezdama.

Ovo “selo naslijeđa” proširio je prestolonasljednik Mohamed bin Salman koji je osnovao zvanični “Camil Club” kraljevskim dekretom 2017. Naime, oni nastoje da sačuvaju ulogu kamile u beduinskoj tradiciji i naslijeđu kraljevstva, čak i dok zemlja bogata naftom napreduje sa megaprojektima modernizacije. Uzgoj kamila je industrija od više miliona funti i slični događaji se održavaju širom regiona.