Šta je ljudima!? Muškarac (73) gurnuo tri baterije u polni organ, ljekari ostali u šoku

23.02.2024. | 16:53
Australijanac (73) je čekao da prođe cijeli dan prije nego što je potražio ljekarsku pomoć jer nije mogao da iz polnog organa izvadi tri baterije širine jedan centimetar koje je tamo gurnuo.

Rekao je da ih je stavio u “svrhe samozadovoljavanja” i da u prošlosti nije imao problema s tim činom.

Ali nakon 24 sata, baterije su mu počele uzrokovati “umjerenu bol”, jako su mu zatezale kožicu i uzrokovale probleme s mokrenjem. Doktori su objavili uznemirujuću sliku ovog slučaja na stranici nacionalne zdravstvene organizacije.

Doktor Brendan Akihiko Janada, rekao je da je kiselina iz baterije iscurila i već izazvala nekrozu – stanje kada tkivo počinje da trune.

“Koliko znamo, ovo je prvi prijavljeni slučaj nekroze uretre s umetanjem baterije. Naš slučaj pokazuje štetne učinke koje baterije mogu izazvati i potrebu hitnog uklanjanja kako bi se spriječile daljnje povrede tkiva i dugoročne komplikacije. Baterije su korozivne i može doći do ukapljivanja tkiva i nekroze unutar dva sata”, objasnio je.

Nekrotišući fascitis, poznat i kao “bolest koja jede meso”, rijetko je i po život opasno stanje koje se može dogoditi kada se rana inficira.

Podaci NHS-a pokazuju da su doktori morali operisati 169 povrijeđenih polnih organa u 12 mjeseci do aprila 2022. godine, što je 37 odsto više nego prethodne godine.

Grozna povreda

U posljednjem šokantnom slučaju, objavljenom u “Urolodži Kejs Reports”, ljekari su otkrili da je mokraćna cijev jednog muškarca bila obojena u crno zbog baterija.

Doktori su pokušali izvaditi predmete pomoću pinceta i drugih alata, ali morali su odustati od toga. Zatim je bio pod opštom anestezijom i ljekari su ih uspjeli ukloniti.

Otkrili su da su predmeti obloženi crnim materijalom nalik katranu. Dali su mu dvonedjeljnu zalihu antibiotika i otpušten je nakon tri dana, ali vratio se 10 dana kasnije nakon što mu je penis natekao i počeo se pojavljivati iscjedak u mokraćnoj cijevi.

Ponovo su operisali organ i pronašli dio od osam centimetara mrtvog tkiva u trupu koji je morao biti uklonjen.

Savjetovali su mu da ne radi rekonstrukciju penisa zbog složenosti povrede i dali su mu kateter za pomoć pri mokrenju, piše “San”.