Simbol sreće i blagostanja: Šta treba da znate o cvijeću koje cvjeta samo zimi

23.02.2024. | 16:43

Najljepše zimsko cvijeće su hrizanteme, koje su simbol sreće i porodičnog blagostanja.

Hrizanteme su cvijeće koje se kod nas nosi na grobljima, ali širom svijeta, a posebno na istoku, hrizanteme simbolizuju cvijet koji privlači sreću okolnosti.

Zato se u jesen sadi oko svake kuće da ukućanima donese samo radost i veselje. Australijanci bi bliskom članu porodice bez oklijevanja poklonili hrizantemu u znak zahvalnosti i ljubavi, a u Americi je ovaj cvijet poznati simbol radosti.

Uz ovaj cvijet su moguće različite kombinacije boja u bašti, upravo zbog širokog spektra boja koje hrizantema nudi. Pogodne za razne podloge, zahtijevale bi samo izuzetno izlaganje sunčevoj svetlosti i zaštitu od vetra (na šta mnogi zaboravljaju prilikom sadnje), prenose Novosti.

Ako ste u mogućnosti, unesite dio njihove pozitivne energije u svoju baštu, jer ne samo da će to donijeti srećne okolnosti u vaš život, već će učiniti da vaša bašta izgleda živahnije i šarenije. Cvijet je prvobitno zlatno-žute boje, a danas u svijetu postoje hiljade različitih vrsta i boja, od kojih svaka ima svoje posebno značenje:
Bijela hrizantema – asocira na istinu, jasnoću misli i ispravno donošenje odluka, pa je kao takva pogodna za predmet koji pomaže u meditaciji

Crvena hrizantema je znak ljubavi i intenzivne strasti

Ljubičasta hrizantema – pokazuje eleganciju i plemenitost

Plava hrizantema – nosi sa sobom smirenost i inspiraciju

Narandžasta hrizantema je znak topline i napretka

Žuta hrizantema – kao najtužniji simbol, nosi znak neuzvraćene ljubavi.