Rusija nudi turistima let na Međunarodnu svemirsku stanicu na mjesec dana

Rusija nudi svemirskim turistima letove do Međunarodne svemirske stanice u okviru proširenog programa sa produženim boravkom na MSS — do mjesec dana.

Novu ponudu saopštio je Dmitrij Loskutov, generalni direktor „Glavkosmosa“, preduzeća u okviru „Roskosmosa“. Loskutov je govorio na onlajn forumu Global Satellite Space Šou. Njegova prezentacija sadrži spisak „dodatnih opcija“ koje svemirski turista može naručiti prilikom leta u svemir. Istovremeno, istaknuto je da standardni turistički let na MSS traje do 10 dana.

Nova ponuda turistima

Ostale dodatne mogućnosti uključuju izlazak u otvoreni svemir, pripremu za let u bestežinskom stanju pomoću specijalnih aviona, razvoj i pomoć u sprovođenju sopstvenog naučnog programa u orbiti i formiranje posebnog kompleksa ishrane.

Jedna od takvih dodatnih opcija je „Aparat za spuštanje ‘Sojuza’ poslije povratka na Zemlju“, to jest, mogućnost svemirskih turista da kupe aparat za spuštanje svemirskog broda, koji će ih vratiti sa Međunarodne svemirske stanice na Zemlju.

Standardni svemirski turistički program uključuje ljekarski pregled, obuku u Zvjezdanom gradu, let do MSS i povratak na Zemlju, kao i usluge potrage i spasavanja turista koji se vraćaju.
Bilo koji izlazak u otvoreni svemir je izuzetno odgovorna i opasna operacija koja zahtijeva posebnu obuku, specijalno proizvedenu opremu, upoznavanje sa programom rada Međunarodne svemirske stanice, kontrolu kako od pratećeg partnera, tako i od samo stanice i od Centra za upravljanje misijama. Dakle, ovo nije lagana šetnja.

Loskutov je istakao da „još uvijek nije bilo ozbiljnih prijava, ali da je u principu moguće pripremiti učesnike svemirskog leta za aktivnosti van broda, uzimajući u obzir da će ovo povećati troškove leta“, prenosi “Sputnik“.

Treba razumjeti da je čovječanstvo danas na samom početku svog puta ka zvijezdama. Zaista, na početku razvoja avijacije, malo ko je mogao da priušti sebi let avionom, a čak i danas postoji veliki broj ljudi na planeti koji nikada nisu letjeli avionom jednostavno zato što to sa finansijske tačke gledišta ne mogu priuštiti.

Cijena leta od 10 dana – 20-50 miliona dolara

Potpuna ista stvar se dešava sa komercijalnim putovanjima u svemir. Mnogi bi željeli da poletje u svemir, ali su spremni da plate mnogo manje nego što je to zaista potrebno. Loskutov je istakao da se ekonomija masovnih svemirskih letova još nije formirala.

Po njegovom mišljenju, masovni svemirski turizam će biti razvijen prvenstveno u oblasti suborbitalnih letova. Ali, generalno, tema komercijalnih letova sa posadom je perspektivna i ovo područje treba maksimalno razvijati, dodao je on.

„Naravno, ovo je potencijalno vrlo profitabilno tržište koje poboljšava i imidž države, i liderstvo u svemirskoj sferi, razvoj proizvodnje, nauke i kulture. Na kraju krajeva, cilj je učiniti pristup svemiru pouzdanim i bezbjednim, ne preskupim“.

Ranije je rusko predstavništvo kompanije Space Adventures, američke kompanija koja se takođe bavi turističkim letovima na ruskim svemirskim brodovima, saopštilo za RIA Novosti da su potpisani ugovori sa svemirskim turistima koji bi trebalo da otputuju na MSS na „Sojuzu“ 2021. godine. Zvanično nije objavljena cijena leta, ali u periodu od 2001. do 2009. godine, kada je „Sojuzima“ po ugovorima sa Space Adventures na MSS dostavljeno sedam turista, za desetodnevni let cijena je bila od 20 do 50 miliona dolara.

 

 

Ostavite komentar: