Noćas ćemo spavati jedan čas manje: Pomjeramo sat – to ima svoje dobre i loše strane

Ljetnje računanje vremena počeće noćas, tačnije u noći između subote i nedjelje, tačnije 27. marta u dva časa ujutru, kada časovnik treba pomjeriti za jedan sat unaprijed, tako da se od tog trenutka računa da je tri sata ujutru.

Sem toga, proljeće nam je stiglo 20. matra u 16.33 časova.

Inače, važno je da znate da pomjeranjem sata utičemo na bioritam, a zbog ljetnjeg računanja vremena gubimo sat vremena sna.

Ljekari nerijetko savjetuju da se oni koji očekuju tegobe pripreme na vrijeme.

U noći pomjeranja sata dobro je ići na spavanje ranije ili sjledeći dana odspavati duže da bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme. Loš san utiče i na imunitet, pa treba pripaziti na unos zdravijih namirnica.

Inače, od tegoba se očekuje i fizičke i psihičke kod mnogih, a udružene čak mogu da dovedu do povećanog rizika od smrti.

Neurolozi upozoravaju da velika opasnost prijeti kardiovaskularnim bolesnicima i da postoji velika opasnost od srčanog udara.

Uz smanjenu koncentraciju, otežano pamćenje i izraziti umor i dnevnu pospanost, mnogi će se suočiti sa smanjenom radnom efikasnošću. Tome treba dodati da promene u ritmu spavanja vode do neravnoteže hormona i povećanja krvnog pritiska.

Mnogi će se boriti sa glavoboljom i osjećajem neispavanosti, a stručnjaci smatraju da to vodi i do većeg broja saobraćajnih nezgoda.

Inače, naredno pomeranje časovnika sledi 30. oktobra, kada Zakon o računanju vremena za 2022. godinu propisuje povratak na zimsko računanje vremena.

Ostavite komentar: