Neki učesnici bili zbunjeni: Ruska salta na vrhu jelovnika ovogodišnjeg NATO samita FOTO

Ove godine u Madridu se održava jedan od najznačajnijih NATO samita u prethodnih par decenija, a gdje je jedna od ključnih tema napad Rusije na Ukrajinu. Stoga, učesnike je zbunilo kada su na vrhu jelovnika zapazili dobro poznati specijalitet.
Prvi i originalni recept za salatu koja se danas uglavnom pravi sa graškom, krompirom i mrkvom pomiješanih sa majonezom, prvi put je predstavio Belgijanac Lusien Olivier u jednom moskovskom restoranu 1860-ih gdje je tada radio.
Nije dugo trebalo da postane jedan od omiljenih specijaliteta mnogih ljudi, ali i neizostavan dodatak praznične trpeze. Ipak, na ovom izuzetno važnom samitu gdje se očekuje da će Rusija biti označena kao sigurnosna prijetnja zbog svoje invazije na Ukrajinu, prisutnost ovoga jela pojedine je zbunila.
“Ruska salata na NATO samitu? Malo sam iznenađen tim izborom jela”, rekao je novinar Inaki Lopez za španski medij La Sexta.

Jelovnik je predstavljen u baroknoj palati Santa Kruz u Madridu, a isti medij prenio je i kako se, uprkos “podizanju obrva”, salata čija je cijena na ovom jelovniku bila 8 evra, gotovo odmah rasprodala.
Ipak, nisu svi “odobrili” ovakve reakcije. Na društvenim mrežama komentari na ovu situaciju bili su podijeljeni, a uglavnom su preovladavali oni kako je dignuta “bespotrebna hajka” te da je ova salata u jelovniku trenutno “najmanja briga”.
“Jedino što bi me natjeralo da podignem obrve je cijena”, zaključila je jedna korisnica.

Ostavite komentar: