Bizaran slučaj: Otišao na trčanje, kući se vratio s erekcijama koje su trajale dva dana

21.11.2023. | 14:00

Neimenovani 44-godišnji Slovak, inače amaterski maratonac, puna je dva dana trpio nasumične erekcije nakon što se vratio sa trčanja s bolnom kvržicom na polnom organu.

Naime, nakon što je napokon otišao doktoru, utvrđeno je da mu se stvorio krvni ugrušak u polnom organu, i to u kavernoznom tijelu (lat. corpus cavernosum), u području sa spužvastim erektivnim tkivom koje sadrži većinu krvi u organu tokom erekcije.

Da je u pitanju ugrušak širok 18 milimetara, otkriveno je tokom magnetne rezonance, pa su ljekari pacijentu prepisali lijekove za razrjeđivanje krvi.

Bolovi su u narednih nedjelju dana donekle smanjili, međutim budući da je ugrušak i dalje bio prisutan te izazvao bojazan da bi mogao otići na pluća i ugroziti muškarcu život, nastavio je da prima injekcije.

Smanjio se nakon tek šest mjeseci terapije, ali su kontrole potvrdile da je još uvijek prisutan tri godine kasnije.

Ipak, uprkos tome, simptomi su se u međuvremenu povukli, navedeno je u časopisu “Urolodži Kejs Reports”, u kojem je takođe istaknuto da je pojava ugrušaka u tom predjelu polnog organa u medicinskoj literaturi do sada zabilježena u samo 56 slučajeva, prenio je “Njujork Post”.

Ugrušci u tom predjelu najčešće su otkrivani kod osoba mlađih od 30 godina, a često je uzrok bila mikrotrauma tkiva izazvana sportom, snažnim intimnim aktivnostima, zloupotrebom droga i alkohola, ali i medicinskim stanjima poput anemije srpastih stanica i trombofilije.

Oznake: Slovak, Trčanje