Ako imate crveni kofer, duže ćete čekati svoj prtljag nakon slijetanja, a evo zašto je to tako

10.06.2024. | 22:46

Putnici koji imaju crvene kofere obično čekaju malo duže na svoj prtljag. Za to postoji objašnjenje – crveni koferi sa najčešće pakuju prvi u avion, a znači i vade posljednji. Ali, zbog čega?

Sivi, crni, plavi, žuti, sa dezenima ili bez – na trakama za izdavanje kofera na avionu prvo se putnicima isporučuju koferi ovih boja. Crveni pristižu tek na kraju, a znači da se oni čekaju najduže. Neko bi pomislio da je u pitanju puka slučajnost, ali ne – iza ovoga se krije taktika zaposlenih u avio-industriji.

Crveni koferi se skoro uvijek pakuju prvi

Većina avio-kompanija se drži nepisanog pravila da se crveni koferi uvijek prvi pakuju u “stomak” aviona. Dugo se o ovoj praksi nije ništa znalo, sve dok jedan korisnik na društvenoj mreži TikTok, koji radi baš na poziciji pakera prtljaga, nije podijelio snimak u kome je prikazano kako se koferi smještaju u prtljažni dio.

Video je gotovo preko noći postao viralan i sakupio skoro 83 miliona pregleda, a sve zahvaljujući tome što je u njemu objašnjeno zbog čega se crveni koferi pakuju prvi. Objašnjenje je vrlo jednostavno i logično: crveni koferi su neuporedivo uočljiviji od prtljaga drugih boja, pa su manje šanse da će ostati zaboravljen u “gepeku” aviona po slijetanju na destinaciju.

@airportlife_ Boeing 737 loading! 💪🏻✈️ #airport #aviation #aircraft #plane #flight ♬ i like the way you kiss me – Artemas

Duže se čekaju, ali se rjeđe gube

U komentarima ispod viralnog video-snimka jedan korisnik podijelio je i sopstveno iskustvo koje je stekao kao putnik: “Imam crveni kofer. Sada znam zbog čega uvek čekam na svoj prtljag duže od ostalih putnika sa istog leta”, napisao je on. I zaista, budući da se oni poslednji vade iz prtljažnog dela, čekanje na crvene kofere je uvek duže.

Ali, dobra vijest je da se ovakvi koferi baš zbog jarke boje rjeđe zaboravljaju u “stomaku” aviona. A znači, manja je vjerovatnoća da ćete, ukoliko imate crveni kofer, ostati bez njega na nekoliko dana, dok on luta drugim državama. Dakle, vrijedi sačekati tih 10 ili 15 minuta duže.

Naravno, ima i onih kojima je važnije da što prije preuzmu svoje kofere i izađu sa aerodroma. Ukoliko i vi spadate u ovu kategoriju putnika, birajte kofere neupadljivih boja i bez dezena, ali imajte na umu da se oni češće zaboravljaju, te da postoji rizik da ćete čekati ne 10 ili 15 minuta, već mnogo duže.