Zbog mogućeg fabričkog kvara: Kia povlači više od 400.000 sportskih terenskih vozila

02.04.2024. | 10:50

Automobilska kompanija Kia Kanada opozvaće više od 18.567 sportskih terenskih vozila SUV (Sport Utility Vehicle) vozila zbog kvara, koji bi, prema navodima regulatornog tijela, mogao da izazove potencijalni rizik u vezi sa bezbjednošću korisnika. Više od 427.000 “Telluride” modela biće povučeno i u SAD iz istih razloga.

Riječ je o modelima “Telluride”, proizvedenim između 2020. i 2024. godine, koji će biti opozvani zbog mogućeg fabričkog kvara, jer može dovesti do pomjeranja vozila kada su parkirana, prenio je Toronto star.

Kia Kanada navodi da će vlasnike opozvanih vozila obavijestiti poštom i preporučuje da se ova vozila “dovezu u prodajni salon zbog ažuriranja softvera elektronske parkirne kočnice”.

Opoziv pomenutih vozila naložilo je regulatorno tijelo Transport Kanada, koje navodi da bi “osovine na svim modelima Teluride mogle da predstavljaju prijetnju po bezbjednost korisnika, jer možda nisu proizvedene kako treba”.

Transport Kanada navodi i da kvar može dovesti do oštećenja i prouzrokovati kretanje vozila kada je parkirano, a parkirna kočnica nije povučena, “što predstavlja rizik od povreda ili sudara”.