Znaju šta ste gledali: Gugl vas je pratio i u Incognito režimu

02.04.2024. | 08:51

Gugl je pristao da izbriše milijarde podataka i ograniči donekle svoju moć da prati korisnike, nakon posljednje odluke suda u SAD.

U pitanju je presuda po grupnoj tužbi iz 2020. godine, prema kojoj je Gugl optužen da zadire u privatnost korisnika prikupljanjem njihovih podataka čak i kada koriste Inkognito režim.

U tužbi se tražilo pet milijardi dolara odštete, ali iz kompanije ne priznaju baš sve za šta se terete. Već su izvršene neke izmjene, a brisanje podataka će stupiti na snagu van SAD.

U januaru, ubrzo nakon što su najavljeni planove za rješavanje slučaja, kompanija je ažurirala svoje dokumente kako bi jasno stavila do znanja da i dalje prati korisničke podatke čak i kada je uključen Inkognito

Istog mjeseca, Gugl je saopštio da isprobava funkciju koja će automatski blokirati kolačiće trećih strana, koji pomažu u praćenju aktivnosti korisnika, za sve koji koriste korisnike Gugl Hrom.

Takođe, pristali su da izbrišu “stotine milijardi” podataka o “privatnom korišćenju pregledača”, navodi se u sudskom saopštenju.

– Zadovoljstvo nam je što smo riješili ovu tužbu, za koju smo uvijek vjerovali da je neutemeljena – rekao je portparol kopmpanije Gugl Horhe Kastanjeda, napominjući da neće platiti nikakvu odštetu.

Oznake: Gledanje, Gugl